Aili en Transistorcake op 1 in Vox en kondigen Dansu 7″ aan!

Aili en Transistorcake Radio1 vox Dansu 7
Het succesverhaal van Aili en Transistorcake leest stilaan als een sprookje. Met hun debuutsingle ‘Dansu’ veroverden ze afgelopen weekend de eerste plaats in VOX van Radio 1, en ook online lijkt the only way is up’  het enige van toepassing zijnde credo.

Van nummer 26 naar nummer 1… Voor Aili en Transistorcake is het een tocht met slechts vijf stops geweest. Iets meer dan een maand had ‘Dansu’, een nummer van Belgische makelij met Japanse (!) vocals, nodig om de absolute top van VOX op Radio 1 te bereiken. Met hun debuutsingle laat het duo zo kleppers als Billie Eilish en Paul McCartney achter zich. Op StuBru komt het nummer na een finaleplaats in De Nieuwe Lichting 2021 (inclusief fan messages van Tom Barman, Soulwax, Compact Disk Dummies, Ilse Liebens en Hakimm) in rotatie en zelfs Amerika is niet meer veilig; zowel KEXP als KCRW gaven het aanstekelijke nummer meermaals airplay.

Moeten we dan spreken van een radiofenomeen? Het gaat verder dan dat. Zo verzamelde ‘Dansu’ al meer dan 65k streams op Spotify en vat het nummer al drie weken post in de top drie van de toonaangevende Spotify Viral 50 in ons land. Vorig weekend steeg de single in die lijst zelfs naar de tweede plaats. Daarnaast is de song ook te vinden in (inter)nationale playlists als A Shot of Indie (49,5k followers), Week van de Belgische Muziek (42.5k followers), Indie Dance (38.9k followers) en siert het momenteel zelfs de cover van Indie Goesting (9k followers). De combinatie van de funky eighties-knipogende muziek van Transistorcake met de mysterieus klinkende Japanse lyrics van Aili raakt duidelijk een snaar bij het grote publiek. Het verlangen naar nachten vol dansen en spontaniteit – waar dit nummer een ode aan is – speelt daar ongetwijfeld een rol in.

Besluit: aanleiding genoeg om te vieren, tijd voor een eerste verrassing! Rond Valentijn wordt ‘Dansu’ namelijk uitgebracht als handgestempelde en genummerde 7-inch vinyl single, in een gelimiteerde oplage van 150 stuks. Op de B-kant van het zwarte schijfje vind je de niet eerder uitgebrachte instrumental van de single. Tijd dus om – naast uw beste dansmoves – uw beste Japans boven te halen.

Er volgt binnenkort meer muzikaal nieuws uit het kamp van Aili en Transistorcake. Het duo focust zich nu op het voorbereiden van hun liveshowsBe prepared want vanaf het weer mag, leveren zij de soundtrack van de herwonnen vrijheid.


Artwork by Emma Verhulst
Luister naar ‘Dansu’

You must be logged in to post a comment Login