Gent Jazz voegt 5 nieuwe namen toe aan de line-up!

gent-jazz-2019

Gent Jazz voegt 4 nieuwe namen toe aan hun affiche. Op zondag 12 juli  staan Compro Oro en Marc Cohn & The Blind Boys of Alabama samen met Van Morrison op Gent Jazz, Novastar(solo) en Stef Kamil Carlens performen op dinsdag 14 juli met Sting. De ticketverkoop is gestart en beschikbaar via gentjazz.com

De affiche van Gent Jazz krijgt verder vorm met vier, enfin, vijf topacts! Novastar en Stef Kamil Carlens zullen, net als vorige zomer, openen voor Sting op dinsdag 14 juli. Het exotische jazzcollectief Compro Oro sluit op zondag 12 juli de Garden Stage af. En ook de Amerikaanse singer-songwriter Marc Cohn strijkt op zondag 12 juli op de Bijlokesite neer, in het gezelschap van de legendarische gospelband The Blind Boys of Alabama. Ze spelen er net voor Van Morrison.

De festivaldag van Sting is intussen volledig uitverkocht, maar voor de dag van Van Morrison zijn nog standaardtickets te koop via gentjazz.com.

Hieronder vindt u meer informatie over de nieuwe namen van Gent Jazz, dat dit jaar plaatsvindt van 8 tot 18 juli.

Marc Cohn and The Blind Boys of Alabama

Herinner je je ‘Walking in Memphis’? Nee, niet de versie van Cher – as if! – maar het origineel van Marc Cohn, die er in 1991 niet mee weg te slaan was van de radio en MTV? De Amerikaanse singer-songwriter zocht (en vond gelukkig ook) inspiratie voor zijn naar eigen zeggen autobiografische doorbraaksong in Memphis, waar hij onder meer gospellegende Al Green aan het werk zag. Dertig jaar later rakelt hij die geschiedenis nog eens op door op tournee te gaan met The Blind Boys of Alabama, een roemruchte gospelband die al – in wisselende bezetting uiteraard – meedraait sinds 1939, zes Grammy’s op zijn conto heeft staan, al met iedereen van Lou Reed tot Bon Iver samenwerkte en effectief in hoofdzaak bestaat uit blinden en slechtzienden. Met Marc Cohn brachten ze vorig jaar het album Work to Do uit – inclusief covers van ‘Walking in Memphis’ en ‘Amazing Grace’. En het is ook met die plaat dat ze deze zomer neerstrijken op Gent Jazz.

Compro Oro

Voor wie nog stééds niet goed en wel beseft dat Compro Oro de meest exotische Belgische jazzband van het millennium is, hebben de vijf hun laatste plaat dan maar gewoon Suburban Exotica genoemd. Voor de slechte verstaander, dus. Al moet je echt wel een volledig pak watten in jouw oren stoppen om de Latijns-Amerikaanse invloeden op hun debuutalbum Transatlantic niet te detecteren, de etnische en psychedelische klanken op hun al even voortreffelijke EP Bombarda, en de wijze waarop ze al het voorgaande samenbrengen én vermengen met Afrikaanse en Midden-Oosterse geluiden en instrumenten op Suburban Exotica. Voeg daar ook nog eens een gastbijdrage van Joachim Cooder (zoon van) aan toe, om nog maar te zwijgen over het productiewerk van Dijf Sanders en … Hebben we al gezegd dat Compro Oro de meest exotische Belgische jazzband van het millennium is?

Novastar (solo)

Wie er vorige zomer bij was, begrijpt waarom we Novastar terug móesten vragen. Met niet meer dan een gitaar en de warme gloed van zijn stem bezorgde de singer-songwriter iedereen een onvergetelijke avond. En op dat moment besefte je nog maar eens dat hij zich al twintig jaar aan zijn woord houdt, wanneer hij “the best is yet to come” zingt. Een nieuwe plaat zit er niet onmiddellijk aan te komen, maar Novastar bracht zopas wel het album Live Is All uit met even ruwe als breekbare akoestische demoversies van de songs op zijn recente worp In the Cold Light of Monday. Die werd opgenomen in de Britse zeestad Brighton, en als je goed luistert, hoor je door de demo’s zowaar een koele zeebries waaien. (Geen nood: speciaal voor Gent Jazz zal die deze zomer worden vervangen door een tropische föhn.)

Stef Kamil Carlens

Stef Kamil Carlens is bezig aan zijn zevende jeugd. Nadat hij de afgelopen decennia het mooie weer maakte bij onder meer dEUS, Kiss My Jazz, A Beatband, Moondog Jr. en Zita Swoon (Group) bracht de singer-songwriter vier jaar geleden zijn eerste soloalbum uit: Stuck in the Status Quo. De reacties? Lovend. Maar nog niet zó lovend als de kritieken die Carlens vorig jaar te beurt vielen, toen hij opvolger Making Sense Of ∞ (spreek uit: Making Sense of Infinity) uitbracht. “Onmogelijk om hier één hoogtepunt aan te duiden”, besloot Humo zijn viersterrenrecensie. “Het zijn er negen.” De Morgen liet dan weer optekenen dat het album op élk vlak “intrigerend en gevarieerd” is, met “songs die net zo rijk als subtiel gearrangeerd zijn”. Gastmuzikanten als Nathan ‘Black Flower’ Daems hebben daar zeker ook een aandeel in – er wordt vrolijk van funk over blues naar jazz gesprongen – al is de plaat toch vooral de onwaarschijnlijk bevlogen culminatie van dertig jaar experiment, introspectie en ijzersterke songwriting.

Gent Jazz voegt 4 nieuwe namen toe aan hun affiche. Op zondag 12 juli  staan Compro Oro en Marc Cohn & The Blind Boys of Alabama samen met Van Morrison op Gent Jazz, Novastar(solo) en Stef Kamil Carlens performen op dinsdag 14 juli met Sting. De ticketverkoop is gestart en beschikbaar via gentjazz.com

You must be logged in to post a comment Login