Geen widgets gevonden in de zijbalk

De organisatie van Festival Dranouter maakt een indrukwekkende lading namen bekend voor de editie van 2-3-4 augustus 2019, meteen ook de laatste lading namen. Deze artiesten zie je aan het werk op Festival Dranouter 2019: Joan As Police Woman, Dubioza Kolektiv, Geike, Dez Mona, The Bony King Of Nowhere, The Celtic Social Club, Jan Verstraeten, Bears Of Legend, Berlaen, Jokke Schreurs, Eva De Roovere, Ekko, Anavantou, Tondo, Tenorin, Sirus, Siobhan Miller, Boom’n van de Weireld en Kotjesvolk. Op de affiche stonden al o.a. The Kooks, Tom Odell, Black Box Revelation, Tourist LeMC, Jasper Steverlinck, Novastar, Ibeyi, Zwangere Guy en SX. Alle bands die spelen op de podia Mainstage, Club, Kerk en De Voute zijn nu bekend, maar er komen nog een pak theateracts, fanfares en DJ’s bij op het programma.

Joan Wasser werkte al samen met Nick Cave, Anthony & The Johnsons, Lou Reed, Norah Jones… Intussen staat ze 15 jaar op het podium als Joan As Police Woman. Tijd voor een terugblik! Die komt er met “Anthology”: een doorleefde set met haar grootste songs én onuitgegeven materiaal. De compilatie onthult haar toewijding aan experimenten, haar enorme muzikale kennis en haar diepe liefde voor diverse genres. Voor deze tour staat Joan helemaal alleen op het podium, met uitzondering van een gitaar en een piano. De fans zijn uitgelaten: het is van haar met superlatieven overladen debuutalbum “Real Life” (2006) geleden dat ze solo op het podium stond. Deze grande dame brengt een set die nu al beschouwd wordt als een nieuw hoogtepunt in haar rijke liverepertoire.

Toen deze vrienden uit Bosnië en Herzegovina hun band oprichtten, deden ze dat in een regio zonder muziekindustrie, zonder concertzalen, zonder ruimte voor culturele en politieke expressie. Dubioza Kolektiv werd schoppend en schreeuwend geboren: ze eisten om gehoord te worden. Al snel groeiden ze uit tot een van de beste en meest populaire live acts in Oost-Europa. Dit fenomeen mixt Balkansounds met ska, punk, reggae, hiphop en dubstep met maatschappijkritische teksten. Op hun recentste en meest provocerende album “Happy Machine” (2018) hebben ze het over Syrische vluchtelingen en protesten in Turkije. Manu Chao zingt graag met hen mee. Voor liefhebbers van Shantel en Amsterdam Klezmer Band.

Tien jaar lang was Geike Arnaert het gezicht van de wereldwijd gelauwerde band Hooverphonic. Daarna koos de West-Vlaamse zangeres voor een solocarrière en ging ze verschillende projecten aan: ‘Dorléac’ (samen met Spinvis), het album ‘For The Beauty Of Confusion’… Plots verscheen Geike opnieuw op de radar met de monsterhit ‘Zoutelande’ (2017). Het nummer brak het ene record na het andere, werd in Nederland bekroond tot de grootste Nederlandstalige hit ooit en won in België een MIA voor Hit van het Jaar 2018. Ondertussen bleef Geike werken aan solomateriaal. Uit een ontmoeting met Joost Zweegers (Novastar) vloeiden een tiental nummers. ‘Off Shore’ is haar eerste, dromerige single. Hoewel Geike haar Engelstalige popplaat pas na de zomer lanceert, brengt ze al een voorsmaakje naar Festival Dranouter 2019.

Dez Mona, de band rond zanger Gregory Frateur, is weer helemaal terug met hun nieuwste langspeler ‘Book of Many’, gekenmerkt door weidse ballades, bezwerende trips en verstilde vertellingen. De plaat herbergt songs over onvoorwaardelijke liefde, schuld, oorlog, verlies en hoop. Hoe donker Dez Mona zich ook kan kleden, hoop blijft centraal staan in hun rijk repertoire. Voor de tour rond het album laat Frateur zich omringen door accordionist Roel Van Camp, gitarist Sjoerd Bruil en pianist/gitarist Tom Pintens. Tijdens de festivalzomer van 2019 wordt het quartet bovendien aangevuld door een vierkoppig mannenkoor, eigenhandig door Frateur geselecteerd voor het Gone West-Project tijdens het najaar van 2018.

The Bony King of Nowhere voelde opnieuw de nood om muziek te maken, vuriger dan voorheen, niet toevallig op het moment dat de liefde verdween. Wat begon met rauwe demo-opnames in een koude caravan groeide uit tot een open album dat radicaal breekt met het nauwe keurslijf van de brave popplaat. Bram Vanparys heeft veel verdriet, slapeloze nachten én de prachtige plaat ‘Silent Days’ overgehouden aan zijn scheiding. Het album ontleedt de smart van een gebroken liefde en transformeert die in een weidse klank en intieme teksten. Met zijn vijfde album gaat hij de toer op van Kurt Vile en The War On Drugs. Single “Like Lovers Do” is het ultieme bewijs. The Bony King of Nowhere zal de Kerk in Dranouter muisstil maken met zijn kwistige hartzeer en zijn muzikale pracht.

Vijf jaar na hun oprichting straalt de Franse/Schotse supergroep The Celtic Social Club nog steeds hun traditionele erfgoed uit, maar ze trekken hun invloeden open naar de rijkdom van anderen genres en culturen. Zo moderniseren ze traditionele deuntjes uit Bretagne, Ierland, Schotland, Asturië… Met hun nieuwe, Ierse leadzanger Dan Donnelly (The Wonder Stuff, The Levellers) klonk de band nog nooit zo strak, krachtig, relevant en fris. Hun derde LP werd in de VS onder handen genomen door bandlid Manu Masko en Ariel Borujow (Black Eyed Peas, Cee Lo). Op de plaat krijg je tien nummers te horen die traditie, songwriting en live energie perfect in balans houden. De band trekt met dit album, dat eind april 2019 verschijnt, opnieuw de wereld rond en houdt halt in Dranouter!

Uit het niets duikt Jan Verstraeten op. In de herfst van 2018 leverde hij een prachtige filmische indiepopsingle af: ‘Moon Face’. Het zou de soundtrack kunnen zijn van een weemoedige Disneyfilm. De tweede single ‘Can It Be’ volgde snel daarna, met in februari de uitstekend onthaalde EP ‘Cheap Dreams’ bij Unday Records. Dat is trouwens de thuishaven van Flying Horseman, Trixie Whitley en tot voor kort ook Tamino. Naar aanleiding van Record Store Day bracht Jan Verstraeten een cover uit van ‘Survivor’ van Destiny’s Child. Stubru bombardeerde de single tot Catch Of The Day.

De geslaagde optredens van Bears Of Legend op Rudolstadt Festival en Festival Dranouter (2017) na de release van hun album ‘Ghostwritten Chronicles’ gingen niet onopgemerkt voorbij. De Canadezen zijn terug met een nieuwe toer rond hun nieuwste album ‘A Million Lives’ (2018) en komen met veel goesting naar Festival Dranouter 2019! De band wordt beschouwd als één van de meest energieke, actieve en originele bands van de provincie Québec. Ze brengen een unieke blend van folk, klassiek en progressieve rock, overgoten met een vleugje ‘Mumford en Sons’.

Sinds bassist Wouter Berlaen zich in 2011 van voornaam ontdeed om met eigen songs in onvervalst Zults dialect een stap naar voor te zetten op het podium, ging het sneller dan de man zelf had durven hopen. Bedrieglijk opgewekte meezingers als ‘Oe ver’est nog?’, ‘Ge zij were zat’ en ‘Brengt ui zuster mee’ passeerden de ether via Radio 1 en Radio 2. Ze brachten Berlaen op prestigieuze podia. In oktober 2018 verscheen zijn vierde langspeler op vinyl, begeleid door twee EPs (‘Kort & krachtig’ en het donkerdere ‘‘t Beste van de reste’), vol pretentieloze en originele dialectpopschijven. Dat bewijst oorwurm ‘Oltijd blijv’n goan’ met zijn hoogste rotatie op Radio 1 en een notering in de Ultratop.

Eva De Roovere is ongetwijfeld de grootste vrouwelijke naam in de Vlaamse Nederpop. Je kent haar van de folkrockgroep Kadril, van haar debuutalbum “De jager”, de hit “Slaap lekker” samen met Diggy Dex… Daarna plooide ze terug op country/kleinkunst en stond ze op het podium met Boudewijn de Groot, Thé Lau en Snow Patrol. Op Festival Dranouter 2019 zie je haar twee keer aan het werk: een keer vergezelt ze Lenny & De Wespen, een andere keer staat ze solo op het podium. Want Eva heeft een nieuw Nederlandstalig album uit: “La Loba”. Ze heeft het over moeder zijn zonder kind, over minnares zijn, over partner zijn… Maar ook over vriendschap en over mens zijn tussen de mensen.

Wanneer je Braziliaanse gekheid mixt met surrealistische Belgische groove, dan krijg jeAnavantou. De band ontstond door een ontmoeting tussen muzikanten uit het noordoosten van Brazilië en de Belgische folkband Turdus Philomelos. Na verschillende optredens op podia over de hele wereld, bracht de band haar debuutalbum Brincantes (2017) uit. Het werd een heerlijke mix van muziek uit de Braziliaanse scene (forró, maracatu, pifano, embolada) en Europese folk, ska, reggae, klezmer en swing. Giet daarbovenop nog een portie aanstekelijke humor en je hebt een succesformule voor een stevig, multicultureel feestje!

Jokke Schreurs stond op Festival Dranouter 2018 met zijn project Wannes In Jazz, dit jaar stelt hij zijn nieuwe solo-CD voor. Veelzijdige projecten zijn eigen aan deze getalenteerde beroepsmuzikant: Duke Ellington, originele ballroommuziek, muzikale gedichten van Charles Ducal, ‘Schone Woorden’ met Warre Borgmans, Arabische muziek, zijn Jokke Schreurs-trio…  De nieuwe CD is het resultaat van 40 jaar eigenzinnig gitaar spelen.

Een onverstoorbare groove, krachtige melodieën vol energie en een goede dosis improvisatie: dat is Ekko. De ene muzikant legt folkaccenten, de andere heeft een achtergrond in Ierse muziek, de andere dan weer in jazz… Toch hebben ze hetzelfde verlangen om iets fris, iets nieuws te brengen. Op de affiche staat ook Tondo, een bezwerend, poëtisch en virtuoos folk-jazz-trio met draailier-grootmeester Gilles Chabenat (Sting, I Muvrini…) in de rangen. Hij wordt bijgestaan door Maarten Decombel (gitaar) en Fred Pouget (basklarinet).

Siobhan Miller is de enige artieste ooit die driemaal is gekroond tot Schotse ‘Singer of the Year’ op de jaarlijkse Scots Trad Music Awards. Bovendien won deze zangeres en songwriter een Radio 2 Folk Award (2018) voor beste traditionele track, van haar veelgeprezen 2017-album Strata. Ze komt naar Festival Dranouter na de release van haar derde solo-release Mercury (2018). Sirus is een kwartet dat in 2017 ontstond uit een samenwerking tussen twee duo’s. De ene spelen muziek die gebaseerd is op Zweedse traditionele muziek. De twee andere hebben hun wortels in de Franse, Belgische en Hongaarse trad tunes. Soms ontroerend intiem, maar meestal vol met energie.

In het nieuwe project Tenorin laat Joachim Gys zich inspireren door onder andere worldbeat, dub en Nederlandstalige poëzie. Echo’s van Balkan Beat Box, Tinariwen en zelfs Hugo Claus zorgen voor een ongehoorde trip die aan de ribben blijft plakken. Na enkele zeer gesmaakte singles wordt hun eerste album in 2020 verwacht. Boom’n Van De Weireld brengt eigen nummers, geworteld in rootsmuziek: met accordeon, elektrische gitaar, drums, een stevig kwartet van bastuba, trombone, trompet en sax. De sferen van Frans chanson, balkangrooves en Westhoekse americana slingeren zich door elkaar tot een dichte jungle van bedwelmende sounds. En dan hebben we het nog niet gehad over het meeslepende drumwerk van Jan De Smet! Kotjesvolk is een ensemble uit de Westhoek dat zich de voorbije jaren exclusief toelegde op een repertoire rond oorlog en vrede, met de schitterende CD “Bericht aan de Bevolking” als resultaat. Speciaal voor de 45ste verjaardag van Festival Dranouter werd Kotjesvolk uitgenodigd om te grasduinen in de voorbije edities. Tijdens dit bijzonder concert zal er traditionele Ierse en Britse folk passeren, maar ook Vlaams en Frans chanson, verrassende lievelingsliedjes van het Dranouter-publiek…

Met deze bekendmaking zijn alle artiesten die spelen in de Mainstage, de Club, De Voute en de Kerk bekend. Ook dit jaar zet Festival Dranouter stevig in op randanimatie, dansworkshops, straattheater… Het   programma van het festival zal de komende weken dus nog stevig aangevuld worden.

Op vrijdag 2 augustus staan o.a. Black Box Revelation, Novastar, Dead Man Ray, Ladysmith Black Mambazo en Dubioza Kolektiv op het podium. Op de line-up van zaterdag 3 augustus staan o.a. Tom Odell, Tourist LeMC, SX, Jan De Wilde, Joan As Police Woman en Wannes Cappelle + broeder Dieleman + Frans Grapperhaus. Op zondag 4 augustus zie je o.a. Jasper Steverlinck, Ibeyi, Ertebrekers, Dez Mona, Jan Verstraeten en Mooneye aan het werk.

Alle tickets en tarieven zijn te vinden op www.festivaldranouter.be/tickets. Zoals ieder jaar is er op donderdag de klassieke startavond van Festival Dranouter met verrassende straattheateracts op het festivalterrein en enkele DJ’s in de Palace. Alle informatie kan je vinden op www.festivaldranouter.be

Door Peter