Geen widgets gevonden in de zijbalk

THE KOOKS, ZWANGERE GUY, LA BRASS BANDA, JAN DE WILDE, LENNY & DE WESPEN EN MEER OP FESTIVAL DRANOUTER.

Festival Dranouter geeft een pak nieuwe namen vrij voor de editie van 2-3-4 augustus 2019, waarvan dé verrassingen ongetwijfeld de aankondigingen zijn van de Britse succesformatieThe Kooks en de Belgische hiphopkoning Zwangere Guy. Maar ook La Brass Banda,  Jan De Wilde, Lenny & De Wespen, Lieven Tavernier, Black Flower en Sarah Jane Scoutenworden aan het lijstje toegevoegd samen met een reeks toppers uit de Vlaamse folkscene zoals  Myrddin & Imre, Naragonia Quartet, Hot Griselda, De Garre van Kornee en Ethno Flanders. Op de affiche stonden al Tom Odell, Black Box Revelation, Novastar, Jasper Steverlinck, Tourist LeMC, Dead Man Ray, SX, Ibeyi… Tickets zijn te koop via de websitewww.festivaldranouter.be

In afspraak met de artiesten en hun managementen werd afgesproken om deze concerten pas publiekelijk te communiceren vanaf donderdagmorgen 28 maart. Alvast bedankt om dit embargo te respecteren.

Frontman Luke Pritchard is onder de indruk: anno 2019 schitteren The Kooks als nooit te voren. Hoewel de band intussen al meer dan 10 jaar bezig is, zijn de 4 mannen nog niets van hun charme verloren. Dat bewezen ze vorig jaar met een fenomenaal optreden op de Main Stage van Rock Werchter en een nostalgische, sympathieke passage tijdens De Warmste Week. Sinds augustus 2018 blinkt hun langverwachte nieuwe album “Let’s Go Sunshine” in de rekken, waarvan single “All The Time” grijs gedraaid wordt op alle radiostations. Logisch dus dat hun optreden in de Lotto Arena van maart 2019 in een mum van tijd was uitverkocht.

In 2006 sloeg hun debuutplaat ‘Inside In/Inside Out’ in als een bom. Werkelijk elke single groeide uit tot een klassieke indierock meezinger. “Naive”, “Ooh La”, “She Moves In Her Own Way”… The Kooks passen perfect binnen het rijtje van Britpopbands zoals Editors, Arctic Monkeys en Kaiser Chiefs. De singles “Always Where I Need To Be” en “Do You Wanna” van op hun tweede plaat “Konk” (2008) doen dit succes moeiteloos over. Met “Let’s Go Sunshine” tonen The Kooks dat ze keer op keer sterke albums afleveren volgens de beste Britrocktradities. The Kooks staan zondagavond in de Kayam.

Het mag gezegd worden: Gorik van Oudheusden, aka Zwangere Guy, is dé hiphopkoning van de Belgische hiphopscène. Hij maakte naam als deel van het rapcollectief STIKSTOF, maar trok vooral solo de aandacht door zijn scherpe toon en kritische teksten. Zijn eerste mixtape “Zwangerschapsverlof Vol. 3” leverde hem een Red Bull Elektropedia Award op. Zwangere Guy doet op hetzelfde elan verder met debuutplaat “Wie is Guy?”, dat voor liters extreem lovende recensies zorgde (vier sterren én een halve bij HUMO!). Met zijn song ‘Gorik Pt.1’ weet hij een gevoelige snaar te raken bij gans radioluisterend Vlaanderen. Op de single “Guy-Funk” gaat Zwangere Guy voor een aanstekelijke samenwerking met de zwangere Selah Sue. Kortom: Guy zorgt voor hiphop in de huiskamer. De buzz rond zijn debuutplaat is indrukwekkend, net als de manier waarop hij zijn publiek live bespeelt. Zwangere Guy jut individuele toeschouwers op tot één jubelende massa mensen – volledig in the zone door zijn vibe, flow en beats.

Sinds 2007 bouwt La Brass Banda ongedwongen feestjes dankzij hun aanstekelijke mix van folkmuziek, ska, punk, techno en reggae. Deze Duitse koperblazers hebben een indrukwekkend parcours afgelegd: concerten in Engeland, Rusland en Zimbabwe, een deelname aan de voorrondes van het Eurovisie Songfestival, optredens op Rock Im Ring, Sziget en het legendarische Roskilde-festival… Voor hun tiende verjaardag releasten ze “Around The World” (2017) met een grootschalige aanpak. De startshow in de Olympiahalle in München verkocht La Brass Banda makkelijk uit. Daarna begonnen ze aan een uitgebreide wereldtournee met meer dan 70 festivals, afterparty’s, clubshows… De wereld krijgt maar niet genoeg van de explosieve energie van La Brass Banda, elk optreden opnieuw.

Met zijn verjaardagstour “Hèhè, wat een Jan!” trok kleinkunsticoon Jan De Wilde langs alle grote theaters in Vlaanderen. Het is zijn manier om een oprechte dankjewel te zeggen. Dankjewel omdat hij zijn leven kon bouwen op het zingen van liedjes. Jan De Wilde is een unieke vertegenwoordiger van de eerste generatie Vlaamse kleinkunstartiesten. Je kent hem van onnavolgbare klassiekers zoals ‘Joke’, ‘Een vrolijk lentelied’, ‘Walter’, ‘Hèhè’ en ‘Eerste sneeuw’.  Na meer dan 50 jaar muziekgeschiedenis blijft Jan onnavolgbaar grappig en muzikaal ijzersterk. Bij het zomerluik van zijn verjaardagstour horen 3 zorgvuldig gekozen festivals die de ‘ouwe bard’ alle eer aan doen. Festival Dranouter is er – met trots – één van.

Met een nummer getiteld “Dranouter”, kunnen Lenny & De Wespen deze zomer niet op de affiche ontbreken. De band kwam begin 2017 terug met singles die maandenlang meedraaiden op de radio. Na het succes van “Jij”, “Einde van de rit” en “Hey Marie” kwam het album ‘INSTANT’, een trip down memory lane. Lenny & De Wespen hebben met de nummers “Alles gaat goed” en “Blij” weer enkele hits in hun zakken. “Lenny & De Wespen zijn naar een niveau gestegen waar er niet veel thuishoren”, klinkt het bij Folk Magazine. Deze zomer krijgen Lenny & de Wespen versterking van Eva De Roovere. De grootste vrouwelijke naam in de Vlaamse Nederpop vergezelt de band met backing vocals en enkele eigen songs.

“De grootste baas van het Nederlandstalige lied is zonder twijfel Lieven Tavernier”, vindt Henny Vrienten van Doe Maar. Lieven Tavernier is de maker van klassiekers zoals “De eerste sneeuw” en “De fanfare van honger en dorst”. Hij leende zijn songs graag uit aan Jan De Wilde, Gabriel Rios, Raymond van het Groenewoud, Flip Kowlier, Stef Kamil Carlens… Na tal van cd’s bracht hij begin februari 2019 zijn nieuwe plaat “Oude Regenbogen“ uit, begeleid door het klassiek orkest Room 13 Orchestra. Hij blijft trouw aan de thema’s die zijn werk bepalen: zijn kinderkamer waar hij de klokken van Sint-Baafs hoorde, het graf van zijn moeder, brieven aan zijn ouders over het internaat, herinneringen aan geliefden die zijn verdwenen uit zijn leven… Kleuren die blijven, hoewel ze al lang verdwenen zijn.

Myrddin De Cauter, de jongste zoon van multi-instrumentalist Koen De Cauter, is een fenomeen in de hedendaagse muziekwereld. Op zijn 14de ontdekte hij de rijkdom en originaliteit van de flamencogitaar. Myrddin trok naar Spanje om lessen te volgen bij flamencogrootmeesters. Hij bleek een uitzonderlijk talent te zijn. Met zijn laatste album ‘Rosa de Papel’ bewijst hij dat grote flamencovirtuozen niet noodzakelijk uit Spanje hoeven te komen. Myrddins dochter Imre, celliste, debuteerde aan zijn zijde op Gent Jazz 2018. Het ontluiken van een mooie carrière staat in de sterren geschreven. De muzikantenfamilie De Cauter schuift een nieuwe generatie naar voren.

Ook de Belgische band Black Flower staat op de affiche. De topmuzikanten in deze groep stonden op de loonlijst van o.a. Beck, Calexico, dEUS, Lady Linn en Lee ‘Scratch’ Perry. Sinds Black Flower geselecteerd werd voor exclusieve internationale showcases (Eurosonic, Womex) verschijnt de band steeds meer op het internationale toneel. Op Festival Dranouter touren ze met hun langverwachte, derde album ‘Future Flora’.

Naragonia Quartet is een uitbreiding van Naragonia, het succesvolle folkproject van Toon Van Mierlo (Novar, Hot Griselda) en Pascale Rubens. Samen met Maarten Decombel (Snaarmaarwaar, MANdolinMAN, Tondo) en Luc Pilartz (Faran Flad, duo Pilartz-Gielen) is Naragonia Quartet meer dan enkel een instrumentale uitbreiding van het oorspronkelijke duo. Met een heel eigen repertoire en klank garanderen deze vier je uiterst dansbare folk met stevige energie, passie en enthousiasme. Aan hun uitgebreide instrumentarium zal het niet liggen: accordeons, doedelzakken, sopraansaxofoon, viool, klarinet, whistles, zang… Ze brengen een heel eigenzinnig en swingend universum waar het fijn vertoeven is.

Nog eens Toon Van Mierlo op Festival Dranouter 2019, maar dan met Hot Griselda. Hij en Stijn van Beek toveren een wervelwind aan melodieën met hun doedelzakken. Daarbij komen nog de kraakheldere bouzouki (Kaspar Laval) en diepe gitaar- en bodhran grooves (Jeroen Geerinck) als ritmische ruggengraat van hun krachtige sound. Dit kwartet van getalenteerde muzikanten brengt eigen composities, traditionele Ierse melodieën, muziek uit Vlaanderen, Bretagne en zelfs stevige rock. Wie het meer heeft voor balfolk, die komt aan zijn trekken met De Garre (met o.a. Hans Quaghebeur van Kadril) Na felgesmaakte optredens op Festival Dranouter en Gooikoorts, brachten ze vorig jaar hun eerste plaat “De Garre” uit. Traditioneel, eigentijds en een beetje eigenzinnig, zoals we van deze muzikanten kunnen verwachten.

De Canadese cowgirl Sarah Jane Scouten toont met haar kenmerkende flair haar voorkeur voor de wortels van rootsmuziek. Haar songwriting pakt maatschappelijke problemen aan, maar ze zingt evengoed ironische liefdesliedjes. Haar drie nominaties voor Canadian Folk Music Award en wereldwijde tours tonen dat haar aanpak werkt. Het is uitkijken naar haar nieuwe album, dat nog dit jaar verwacht wordt. Ook Ethno Flanders is opnieuw van de partij. Dit internationaal project geeft jonge muzikanten van over de hele wereld de kans om samen te spelen met veel respect en openheid. Het resultaat van een week lang samen jammen en plezier maken krijg je te horen op Festival Dranouter.

Door Peter