FOALS is terug met tweedelig album!

foals-2019

Na meer dan een decennium als gevestigde waarde in de rockmuziek, omarmt Foals opnieuw hun liefde voor het onconventionele met het dapperste en meest ambitieuze project uit hun carrière: niet één, maar twee verbluffende nieuwe albums onder de titel ‘Everything Not Saved Will Be Lost’. Los van elkaar maar toch samenhangend deelt het tweeluik een titel, thema’s en artwork. ‘Part 1’ wordt onthuld op 8 maart en ‘Part 2’ ziet het levenslicht dit najaar.

“They’re two halves of the same locket,” aldus frontman Yannis Philippakis. “They can be listened to and appreciated individually, but fundamentally, they are companion pieces.”

Vanuit een verlangen om te breken met de traditionele structuur van popmuziek, tarten de 20 nummers de verwachtingen. Beide platen bevatten experimentele, progressief getinte nummers die occasioneel de 10-minutengrens overschrijden. Dit naast atmosferische segmenten die de muziek tot een ervaring maken, eerder dan slechts een verzameling van nummers. Toch bereikt het vermogen van de band om meedogenloze grooves met opvallende kracht te brengen nieuwe hoogten.

De eerste single ‘Exits’ is hier een mooi voorbeeld van: Philippakis roept het beeld op van een desoriënterende wereld via een aanstekelijke melodie. Het is een verfrissend anthem voor het formidabele arsenaal van Foals, maar tevens een sinistere voorspelling.

“There’s a definite idea about the world being no longer habitable in the way that it was,” verklaartYannis. “A kind of perilousness lack of predictability and a feeling of being overwhelmed by the magnitudes of the problems we face. What’s the response? And what’s the purpose of any response that one individual can have?”

‘Exits’ geeft een voorsmaakje van de thema’s die we kunnen verwachten op ‘Everything Not Saved Will Be Lost’. De titel is een waarschuwing dat alles – van een vluchtig moment van inspiratie tot de biodiversiteit van onze planeet – onder dreiging kan komen te staan om onomkeerbaar te worden uitgewist.

‘Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1’ is nu beschikbaar als pre-order op iTunes met‘Exits’ als instant grat.

Foals kondigde eveneens een Amerikaanse en Europese tournee aan, met een stop in België op12 mei in de Ancienne Belgique.

TRACKLISTING

1. ‘Moonlight’
2. ‘Exits’
3. ‘White Onions’
4. ‘In Degrees’
5. ‘Syrups’
6. ‘On The Luna’
7. ‘Cafe D’Athens’
8. ‘Surf Pt.1’
9. ‘Sunday’
10. ‘I’m Done With The World (& It’s Done With Me)’

You must be logged in to post a comment Login