Geen widgets gevonden in de zijbalk

Volgend jaar is het exact 21 jaar geleden dat Massive Attack het album ‘Mezzanine’ voor het eerst op de wereld losliet. Het album bereikte in verschillende landen de top van de charts en staat vandaag de dag nog steeds bekend als een grensverleggende plaat. Op 31 januari komt de groep naar Paleis 12 met hunMezzanine XXI tour om er de 21ste verjaardag van het iconische album te vieren.

Sinds het begin van de jaren ’90 is Massive Attack de ultieme vaandeldrager vanuitdagende muziek. Tijdens hun eerdere passages in België lieten ze steeds een verpletterende indruk achter met hun baanbrekende muziek. De enscenering(teksten in lokale taal op de lichtkrant), indrukwekkende gasten (Horace Andy, Deborah Miller en Martina Topley-Bird), politieke thema’sbezwerende ritmesen apocalyptische sfeer zorgden voor een onvergetelijke ervaring. Niemand kan de wereld aantrekkelijker een geweten schoppen dan 3D en Daddy G.

Bij Massive Attack oversteeg de kwaliteit steeds de kwantiteit. Hun debuut ‘Blue Lines’ ontketende in 1991 met de singles ‘Unfinished Sympathy’ en ‘Safe from Harm’ een revolutie in de populaire muziek en betekende de geboorte van een genre dat (even) later als “triphop” omschreven zou worden. De opvolgers ‘Protection’, ‘Mezzanine’ en ‘100th Window’ hadden elk hun unieke identiteit en bevatten intrigerende parels die in 2006 op ‘Collected’ verzameld werden. In 2010 volgde ‘Heligoland’.

Eerder dit jaar maakte Massive Attack ook bekend dat ze de 20ste verjaardag van ‘Mezzanine’ op gepaste wijze wilden vieren door het volledige album om te zetten naar DNA. Daardoor zou het album nog honderden of zelfs duizenden jaren bewaard kunnen worden. Wat de toekomst brengt, weet niemand. Maar de komende generaties zullen het in ieder geval niet zonder de muziek van Massive Attack moeten stellen!

Tickets voor het concert van Massive Attack op 31 januari in Paleis 12 zijn te koop vanaf vrijdag 2 november om 10u via greenhousetalent.be.

Door Peter