Roots & Roses met The Paladins, The Sonics, Pokey LaFarge, The Fuzztones en meer!

the-paladins-dsc_3508

Het Roots & Roses Festival ontstond in 2010 in Lessen, op de breuklijn tussen Vlaanderen en Wallonië. Die ligging staat meteen symbool voor de filosofie die uit de programmatie spreekt: ook daar vervagen de grenzen, en staat een open geest centraal. Van hillbilly tot garagerock. Van folk tot swing. Van pure rock -‘n-roll tot hardcore. Eén constante houden we wél aan: doorgaans is de link met blues niet ver te zoeken.

Op het Roots & Roses Festival schitteren de bands afwisselend op twee podia. Een verademing in tijden waar megafestivals elkaar overtroeven met een opbod aan meer en groter. Op het ene podium staat vooral traditionele, akoestische muziek centraal en geurt het naar platteland. Op het andere zijn de sleutelwoorden elektrisch, energiek en modern. Daar zindert de dynamiek van een stedelijke omgeving.  Die dubbele muzikale identiteit past perfect bij Lessen: een stad te midden van een landelijke context.

De sfeer op het festival ligt in het verlengde van het landschap: een weelderige groene omgeving in de buurt van de steengroeves en het stedelijke centrum. Een oase van rust, maar wel vlot bereikbaar via de snelweg en het nabij gelegen treinstation.

Roots & Roses, dat is groots lentefeest op het kruispunt van verleden en  toekomst. Oud en nieuw. Traditioneel en hedendaags. Het is hoogst uitzonderlijk dat een festival het voor elkaar krijgt om deze twee aspecten van de Amerikaanse populaire muziek op zo’n succesvolle manier met elkaar te verzoenen.

Maar Roots & Roses blijft niet beperkt tot muziek alleen. Sinds de eerste editie houdt het festival een filosofie aan waarbij de bezoekers centraal staan. Het publiek wordt verwend met een mooi, groen en ruim terrein. Ook hier kiezen we bewust voor lokaal en ambachtelijk. Uitstekende streekbieren, vruchtensappen van bij de producent om de hoek, en streekwaters uit de onmiddellijke omgeving.

Samen met de muzikale reputatie van Roots & Roses is het festival uitgegroeid tot een gastronomisch evenement! Een topteam van meer dan veertig chefs bereidt een groot aantal gerechten met uitsluitend lokale kwaliteitsingrediënten, vaak van biologische afkomst. Lekkerbekken kunnen smullen van Mexicaanse, Japanse, Italiaanse, Mauritaanse en Belgische specialiteiten. Werkelijk alles wordt door onze eigen chef-koks bereid, van de ketchup en bekende tartaarsaus tot de mayonaise voor de friet! Niet alleen superlekker, maar op de koop toe een stuk aantrekkelijker geprijsd dan de junkfood waar je op veel andere festivals genoegen mee moet nemen.

Heb je tussen twee optredens door even behoefte aan wat rust? Dat kan! Er zijn stille ruimtes voorzien met meubilair gemaakt uit gerecycleerd materiaal. En over recycleren gesproken: drank wordt uitgeschonken in herbruikbare bekertjes en onze borden zijn biologisch afbreekbaar. Overal zijn verzamelpunten voorzien voor afval, en onze groene brigades zorgen ervoor dat de hele site ten altijd mooi en proper blijft. Ook handig: wie na het festival wil carpoolen kan zijn naam achterlaten op één van de grote borden. Zo houden we de ecologische voetafdruk van ons festival zo klein mogelijk.

Dankzij deze filosofie maakt het Roots & Roses Festival nu deel uit van FESTIWAPP en vooral van INTERREG DEMO, een project dat zowel organisatoren als publiek aanzet tot ecologisch denken en duurzame ontwikkeling.

De volgende editie van Roots & Roses belooft meteen één van de allerbeste te worden! Opnieuw worden de muzikale waarden die we met ons festival willen uitdragen perfect vertolkt. Op het Roots-podium verwelkomen we bijvoorbeeld de onwaarschijnlijk swingende Pokey LaFarge die met zijn vintage folk een hele nieuwe generatie aanspreekt. Haaks daartegenover –op de Roses-stage- staan The Fuzztones, het Amerikaanse viertal dat sinds haar ontstaan in 1980 een mythische status heeft verworven als vaandeldragers van energieke, verschroeiende garagerock. Uit Chicago komt Jake La Botz, misschien wel de krachtigste stem uit de hedendaagse bluesscene. Hij gaat samen met zijn band voluit elektrisch!

Naar jaarlijkse traditie zetten we opnieuw een Waalse groep in de schijnwerpers, en dit jaar is dat The Experimental Tropic Blues Band. Aan aanleidingen geen gebrek. Ze hebben naast een film ook een nieuwe plaat klaar –Spite & Split- en als extraatje brengen ze hun eigen versie van ‘Roots & Roses’ uit, een cover van Fred & The Healers. Check de bijbehorende video! Hun gloeiende gitaarriffs laten er geen twijfel over bestaan dat rock-‘n-roll nog steeds springlevend is.

Topacts hebben we ook: The Paladins groeiden dankzij hun originele kruisbestuiving tussen rockabilly en tex-mex uit tot één van de populairste bands uit het live-circuit. En met The Sonics –met vijftig jaar carrière al bij leven een legende- hebben we een headliner gestrikt die létterlijk onsterfelijk wordt gewaand.

Maar uiteraard wil ons publiek ook nieuwe namen ontdekken, en Roots & Roses heeft de voorbije jaren op dat vlak een ijzersterke reputatie opgebouwd. Muziekliefhebbers zullen hun hart een tik sneller voelen slaan bij The Pine Box Boys, die met een dik dozijn murder ballads onder de arm mogen komen bewijzen waarom wij ze alvast de beste uit de jongste lichting new country-bands vinden. Nog zo’n frisse nieuwe ontdekking: Woody Pines, die bewijzen dat countryfolk ook in het modernste jasje als gegoten zit. Voor wie het allemaal iets gespierder mag hebben we het prettig gestoorde ID!OTS, local heroes die het beste van MC5, North Mississippi Allstars, The Beasts Of Bourbon én The Black Keys verenigen. The Scrap Dealers –psychedelische shoegazers uit Luik- zullen hen met de volumeknop op 11 van een gepast antwoord dienen.

Tot slot nog even de aandacht vestigen op Power Shake, een jonge lokale band die ons zodanig wist te overtuigen dat we hen niet alleen een plek op de affiche van Roots & Roses cadeau doen, maar ook de kans geven om in de studio een aantal nummers op te nemen. En een eigen clip. In drie woorden: niet te missen! (Bart Steenhaut)

TICKETS & INFO

You must be logged in to post a comment Login