Geen widgets gevonden in de zijbalk

5 dingen die u niet wist over… Gentlemen of Verona:

1. De band bestaat uit mezzosopraan Debby Termonia, guitarist Olivier Elen en drummer Kristof Meeuwissen.
Eind 2013 werd het stil rond Gentlemenlassen. Na zich acht jaar lang als een roestige kogel door het West-Europese garagerock-landschap te hebben geboord, werd het tijd om een rustpauze in te lassen én het muzikale roer om te gooien. De band sloot zich twee jaar op in hun repetitiehok om hun geluid volledig uit te puren. Het vijftal werd een trio. De muzikale koers gewikt, gewogen en opnieuw uitgestippeld. ‘We hadden genoeg van de beperkingen die het garagerock-genre ons oplegde’, aldus gitarist Olivier Elen. ‘Onze muzikale interesses gaan immers veel verder. Dit keer wilden we dan ook een plaat maken waarin we volledig ons eigen ding konden doen.’ Verwacht op dit nieuwe album dan ook géén pure garagerock, maar een verzameling songs waarin noise-gitaren moeiteloos afgewisseld worden met knipogen naar de klatergouden melodiën van The Beach Boys, muzikale sferen uit oude cowboyfilms of klagende Opera-gezangen.

2. WARREN ELLIS (violist bij Nick Cave and The Bad Seeds) hielp Gentlemen of Verona bij de opnames van hun nieuwste album.
Tijdens de opnames van het nieuwe album ging Gentlemen of Verona op zoek naar een producer die hen in de juiste muzikale richting kon duwen. De keuze viel op WARREN ELLIS, violist/gitarist én muzikaal genie achter Nick Cave and The Bad Seeds, Grinderman en Dirty Three. ‘We hadden Warren een mailtje gestuurd. Diezelfde dag nog beantwoordde hij onze bericht met een SMS’je uit Australië. Hij was er op tournee met Nick Cave maar had wel interesse om ons te helpen met de opnames.’, vertelt zangeres Debby Termonia. ‘Een maand later belde hij ons gewoon op. Hij was zeer vriendelijk en hing een half uur met ons aan de lijn om te polsen welke richting we wilden uitgaan.’ Door de opnames van enkel soundtracks én een theatertournee met Nick Cave, kon Ellis niet fysiek achter de mengtafel plaatsnemen. Maar hij bleef de Gentlemen of Veronaopnames vanop afstand volgen. ‘We hebben Warren regelmatig opnames toegestuurd. Hij luisterde er naar en gaf ons zijn mening. ‘I like the rawness of it. And it sounds catchy too.’, schreef hij. Na enkele maanden heen en weer mailen stuurde hij ons een berichtje waarin stond dat alle arrangementen op hun plaats zaten. Hij sloot af met ‘Your gonna make a great Gentlemen of Verona-record’. Toen wisten we dat we klaar waren om de plaat te uit te brengen.’

3. Het nieuwe album is een soundtrack.
‘Soundtrack to a Movie That Never Was’ is een échte soundtrack. ‘Als men over Gentlemen of Verona ooit een film zou maken, moet dit de soundtrack worden’, grinnikt Olivier Elen. ‘In de teksten, melodieën en klankkleuren zitten ontelbare verwijzingen naar personen, gebeurtenissen en voorwerpen waardoor we enorm gefascineerd zijn en die ons gevormd hebben tot de personen die we nu zijn.’ Een kleine greep uit het aanbod: de ruwe gitaarklanken van Link Wray, opera-tristesse, de mysterieuze aantrekkingskracht van de Agrippa-code, het songschrijverstalent van de demonische sekteleider Charles Manson, Spaghetti-Westerns en lessen ‘modern dansen’ uit de jaren zeventig.

4. De plaat werd opgenomen met technieken uit de jaren ’60
Bij de opnames van ‘Soundtrack to a Movie That Never Was’ gebruikte Gentlemen of Verona opnametechnieken uit de jaren ’60. ‘De energie van oude rock’n’roll-platen is fantastisch.’, vertelt Debby Termonia. ’Ze kwam vooral tot stand omdat de songs live- en met een minimaal aantal microfoons werden opgenomen. Voor deze plaat verdiepten we ons in die oude opnametechnieken. De oude microfoon-settings gaven ons het doorleefde geluid waar we al een tijdje naar op zoek waren. Door alles live in te spelen en het aantal overdubs te beperken, kreeg onze plaat een erg dynamische feel.’

5. Gentlemen of Verona stond als eerste Belgische band ooit op het podium van de legendarische Whiskey à Go Go –club in West-Hollywood.
Gentlemen of Verona tourde in het verleden al door België, Nederland, Frankrijk, Engeland, en Denemarken. In 2013 speelden ze als eerste Belgische band ooit in de legendarische Whiskey à Go Go-Club in Los Angeles. The Doors waren er ooitnd en tientallen wereldartiesten maakten er hun debuut. In aanloop van dit optreden speelde Gentlemen of Verona een 7-daagse clubtour in Californië.

De eerste singel uit het nieuwe album is ‘Dance Skills are Easy’ (Nod Your Head). Voor dat nummer werd een oude handleiding ‘modern dansen’ op muziek gezet. “Ik vond ze ergens in een oud tijdschrift”, aldus Debby Termonia. “Ze klonk zo goed dat ze met weinig aanpassingen in een songtekst kon worden omgezet”. Voor de videoclip werd er materiaal van een nooit verschenen erotische film uit de jaren ’60 opgevist. Bekijk de video hier.

‘Soundtrack To A Movie That Never Was’  komt uit vandaag via een N.E.W.S. distributie.

Live
16/03  Monk- Brussel
17/03  Café Café – Hasselt
25/03  Taverne du Théatre – La Louvière
23/04  Marla Tyler Presents… – Sint- Truiden
05/05  Café Central -Brussel
08/05  Mombassa – Antwerpen

Door admin