Bluesheld Joe Bonamassa vlekkeloos @ Lotto Arena!

joebonamassa

Joe Bonamassa passeert alweer in België. In Antwerpen meer bepaald, deze keer niet in het Openluchttheater waar hij met Black Country Communion stond, maar in de Lotto Arena waar hij de vorige keer met Beth Hart op the podium stond. Solo passeerde hij in het Koninklijk Circus te Brussel. Om maar te zeggen: deze man heeft dan wel geen hits op zijn naam, maar hij werkt hard en hij treedt vaak op waarbij hij telkens volle zalen trekt. Het adagio op zijn tourbus is deze keer ook de titel van de tour: “Always on the road”.

In de akoetische set vertelt hij overigens dat deze tour hier op zijn einde loopt en dat ze – omgerekend – zo’n 60.000 km afgelegd hebben alweer. Misschien daarom dat hij zo opgewekt en vrolijk is?  De sfeer zit er in de eerste set in elk geval goed in, en dat komt niet door de verlichting: die is monotoon wit en bewegingloos. Akoestisch is overigens een woord dat voor deze set – op de hollowbody van Joe na dan misschien – ook een beetje ver gezocht is, want het gaat er al bij al stevig aan toe.

Dat blijkt eens te meer wanneer na de pauze de electrische set rustiger begint dan wat de akoestische gemiddeld was. Pas bij ‘Gave up everything for you’ begint het harder te gaan, en voor de inzet van ‘Sloe Gin’ mogen drummer en percussionist zich even uitleven. Ze kunnen nadien immers toch even rusten bij alweer een intiem – voor zover dat lukt in een arena – stukje blues. De artiesten zijn overigens nog steeds dezelfde topmuzikanten waar Joe mee toert en die hem in verschillende bezettingen bijstaan voor akoestische of electrische sets, met elk een pak ervaring en een CV bij groepen en artiesten om u tegen te zeggen: Tal Bergman, Lenny Castro, Derek Sherinian, Gerry O’Connor, Mats Wester, Carmine Rojas.

En met zo’n groep on stage, en aan het eind van een tour kan het moeilijk mis lopen natuurlijk. Van enig teken van toermoeheid is hier geen sprake, dit zijn stuk voor stuk mensen die leven van maar vooral voor hun muziek; En dat vertaalt zich in hun performance, en het straalt over naar het publiek, dat van begin tot eind enthousiast meeleeft met het hele gebeuren. Nog steeds een aparte ervaring, en een monument in wording. (Jürgen Aerts)

You must be logged in to post a comment Login