Geen widgets gevonden in de zijbalk

Bij het onderzoek naar Yngwie Malmsteen wordt de term virtuoos herhaaldelijk gebruikt om hem te beschrijven. Malmsteen werd geboren als Lars Johan Yngve Lannerbäck in Stockholm Zweden, en zijn eerste band werd opgericht toen hij slechts tien jaar oud was. Zijn muzikale invloeden omvatten het klassieke genre en in het bijzonder het genie van Johann Sebastian Bach, evenals meer hedendaagse artiesten zoals: Ritchie Blackmore en Jimi Hendrix. Zijn veertigjarige carrière omvat 22 studioalbums en behoort tot de grootste gitaristen aller tijden.

De machtige Zweedse Viking keert terug naar Nederland voor zijn Parabellium tour vernoemd naar malmsteen’s album, en laat de wereld zien dat hij nog steeds wegracet op zijn Fender Stratocaster. Malmsteen en zijn band trapten af met een set vol Neo-classical metal, power Metal, ballads en instrumentalis die altijd op één ding gericht waren, Malmsteen’s Fender Stratocaster. Het instrument van de meester. Een concert van Yngwie Malmsteen is niet zozeer een reeks nummers onderbroken door af en toe een solo, maar eerder een solo onderbroken door af en toe een nummer. Hoewel hij er een carrière van bijna 40 jaar heeft opzitten, kon je niet echt zien aan het enthousiasme en de energie die hij op het podium tentoonspreidt. Rondrennen, zijn Stratocaster in het rond gooien, constant plectrums in het publiek gooien en natuurlijk de heavy metal poses voor foto’s. En het publiek genoot van elke seconde. Natuurlijk was hij niet de enige op het podium die de aandacht trok, zowel de drummer als de zanger keyboard player en bassist ook zanger hadden een aantal eigen trucs op het podium, maar probeerden nooit de show te stelen. Wat sowieso onmogelijk zou zijn aangezien haast alle ogen op Malmsteen gericht waren. Maar na het spelen van zo’n set, werden veel van zijn bewegingen een beetje saai voor mij, Yngwie Malmsteen die constant dezelfde trucs deed. Natuurlijk, Yngwie’s gitaarspel staat in brand en is een wonder om te aanschouwen. Hij is eigenaar van het podium en weet het publiek te boeien. Fans konden niet genoeg krijgen van zijn meesterlijke riffs, of de gigantische muur van 44 Marshall-versterkers. Als je van melodieuze gitaar houdt en heavy metal, is dit een tour die je zeker niet mag missen.

Report/Pix: Wim Wuyts

Door Peter