Absolutely Free Festival dropt eerste namen!

aff-2022

Het Genkse ontdekkingsfestival laat je kennis maken met o.a. Efterklang, Gilla Band en Pink Siifu.

Absolutely Free Festival, dat het eerste weekend van augustus plaatsvindt, maakt vandaag een deel van zijn affiche bekend. Efterklang (DK), Gilla Band (IE), Pink Siifu (VS), ILA, Jan Verstraeten, Vermin Twins, Tramhaus (NL), Pothamus, Dishwasher_, Brorlab en Batsmasher komen deze zomer naar het ‘batterijenfestival’ op de C-mine site in Genk.

Binnen- en buitenlands muzikaal talent

Het tweedaags ontdekkingsfestival AFF vindt dit jaar op vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus plaats op de C-mine site in Genk. Al op de affiche: avontuurlijke (inter)nationale toppers aangevuld met een flinke dosis opkomend talent.

Vrijdag 5 augustus

Al meer dan twintig jaar stuitert het Deense trio Efterklang door het muzieklandschap met steeds weer verrassende, avontuurlijke platen vol rijk gearrangeerde kamerpop, experimentele electronica en sfeervolle indiefolk. De constante innovatie en vele samenwerkingen met allerlei pop- en klassieke muzikanten maakt Efterklang één van de grootste kameleons van ons continent. We zijn dan ook bijzonder vereerd dat deze giganten op 5 augustus neerstrijken in Genk voor wat ongetwijfeld een hartverwarmend en zenuwprikkelend concert zal worden.

Komen ook op vrijdag 5 augustus:

  • Punk, jazz, spoken word, hip hop, field recordings, noise… De lijst aan genres waar je Pink Siifu onder kan klasseren is eindeloos. In juli schittert de Amerikaanse genre-overschrijdende hiphopper met zijn begeleidingsband Negro 6 op het Pitchfork Music Festival in Chicago. Drie weken later staat hij op AFF22.
  • Welkom terug Vermin Twins! Micha Volders en Lotte Vanhamel stoffen na tien jaar Vermin Twins nog eens af en brengen zelfs een nieuwe plaat uit. Dat ze die komen voorstellen op AFF is dan ook vanzelfsprekend. Avontuurlijke elektronica met een verknipte, tribale feel die je hypnotiseert en bevreemd, maar ook genadeloos op de dansbenen mikt.

Zaterdag 6 augustus

Gilla Band serveert mokerslagen zoals je die nergens anders hoort: dissonante gitaren, een ritmesectie die davert als een goederentrein en frontman Dara Kiely die elke vezel van zijn lichaam keer op keer uitwringt. Dit Ierse viertal doet niet aan gezelligheid: hun furieuze postpunk zet al jaren clubs en festivaltenten in lichterlaaie en dat wordt ongetwijfeld ook het geval op AFF. Wij leggen alvast zandzakjes en dubbele knopen in onze Main Stage, zet je maar schrap!

Verder ook nog op de affiche die dag staan:

  • Enkele jaren geleden nog solo onze Green House openend, nu onze Main Stage platwalsend: winnares van De Nieuwe Lichting 2022 ILA!
  • Na passages in de beste clubs van het land én het prestigieuze South By Southwest-showcase festival in Texas, landt Jan Verstraeten deze zomer eindelijk eens in Genk. Feestelijk groovend met een gezonde scheut melancholie: Verstraeten en zijn band dansen olijk het einde der tijden tegemoet. Heupwiegen met tranen in de ogen, geen betere manier om een zomeravond in. te zetten, toch?
  • Recht uit de Rotterdamse dokken komt Tramhaus, een vijfkoppige postpunkband die in sneltempo poppodia boven de Moerdijk aan gort aan het spelen is.
  • Post-rock, sludge, drones, tribale drums: Het Belgische trio Posthamus serveert één lange trip die de luisteraar helemaal meezuigt in een draaikolk van sonisch vertier.
  • Dishwasher_ won in 2021 met sprekend gemak Sound Track in Oost-Vlaanderen en wordt een van dé spelers in de vaderlandse jazz-scène de komende jaren.
  • Het muzikale equivalent van een kratje Golden Power: Brorlab! Dit Antwerpse trio is een no nonsense no wave punk band die met één bas, één gitaar, een Casio en een cheape drumcomputer op slechts een tiental minuten een dik dozijn nummers erdoor jagen.
  • Zowaar een ‘superband’ op AFF! Leden van Raketkanon, Mind Rays, Teen Creeps en The Future Dead bundelen de krachten in deze muilpeer van een band. Hardcore punk die je murw slaat vanaf de eerste noot. Batsmasher zal ons terrein al vroeg doen daveren

Het batterijenfestival

Absolutely Free Festival is ook wel gekend onder de geuzennaam ‘het batterijenfestival’. Vergeet dus zeker niet (minstens) drie gebruikte batterijen mee te brengen naar het festival. Batterijeninzamelaar Bebat geeft al deze lege batterijen een nieuw leven.

Geen gebruikte batterijen in huis? Dan betaal je 3 euro.

Meer info op absolutelyfree.be

You must be logged in to post a comment Login