Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vandaag is International Jazz Day en we hadden ons deze dag toch net iets anders voorgesteld. Na de annulering van Sting en Herbie Hancock, en gezien de huidige omstandigheden, wisten we dat Gent Jazz er ook dit jaar anders zou uitzien. Logisch. Maar zoals veel andere festivals en artiesten, hadden ze gehoopt om deze zomer alsnog een noemenswaardige editie te kunnen organiseren – coronaproof. Met alle kennis die het afgelopen jaar is opgedaan én met een vaccinatieprogramma in full swing, was dat perfect mogelijk geweest.

Op 23 april heeft de regering een beslissing daarover echter opnieuw uitgesteld, waardoor ze gedwongen zijn om de ambitieuze, maar veilige plannen die ze hadden alweer op te bergen en Gent Jazz 2021 te annuleren. Met spijt in het hart, want ze wisten dat heel wat Belgische (jazz)artiesten enorm hard naar deze zomer uitkeken, en ze geloven evenzeer dat veel van hun bezoekers een muzikale oppepper kunnen gebruiken.

Naar verluidt valt er op 11 mei mogelijk alsnog een beslissing over festivals in de maand juli, maar voor Gent Jazz komt die te laat. Wat niet wil zeggen dat ze niet nog steeds de ambitie én goesting hebben om deze zomer (op dezelfde dagen als Gent Jazz) een waardig alternatief op poten te zetten! Hoe dat er juist zal uitzien? Dat weten ze nog niet, maar het zal in ieder geval een zo groot mogelijk – ze wachten ongeduldig de richtlijnen af – initiatief zijn!

Maar het zal dus geen Gent Jazz zijn. En er zal op 11 mei nu ook écht een beslissing moeten worden genomen. In het belang van de sector, de muzikanten, de toeleveranciers en de veiligheid van de bezoekers. Als de regering professionele evenementen wil, dan moet ze de muzieksector ook professioneel laten werken. En professioneel behandelen.

Intussen zijn er gesprekken met de headliners van dit jaar alweer opgestart, zodat de affiche van Gent Jazz er in 2022 even spectaculair zal uitzien als dit jaar. Want laat daar geen twijfel over bestaan: Gent Jazz komt nog harder terug dan vinyl. Sting was de eerste om opnieuw zijn komst te bevestigen – hij had er dan ook al enige ervaring in – en de volgende maanden komen daar sowieso nog een pak namen bij.

Wie voor deze zomer een ticket kocht, zal in de loop van de komende weken persoonlijk worden verwittigd. Alvast goed om weten: Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker heeft deze week beslist dat alle festival- en concertvouchers tot en met de zomer van 2023 geldig blijven 🙂

Door Peter