Royal Blood kondigt album ‘Typhoons’ aan!

rb
Royal Blood kondigde de release aan van hun derde album ‘Typhoons‘ voor 30 april. Het Britse rockduo stelde zopas de nieuwe single en titeltrack voor bij Annie Mac’s ‘Hottest Track Of the World‘ op BBC Radio 1.
 

Beluister ‘Typhoons’

 

De heren uit Brighton maakten een onvoorstelbare intrede in 2014 met de release van hun zelfgetitelde debuut én zijn opvolger ‘How Did We Get So Dark‘ uit 2017. Deze albums werden niet alleen warm onthaald wereldwijd, ze bemachtigden ook de eerste plek in de Britse albumcharts én verkochten meer dan 2 miljoen exemplaren.

Ondertussen weet je dan wel wat je van de rockers kunt verwachten maar niets bleek minder waar toen ze afgelopen zomer hun single ‘Trouble’s Coming‘ losten. Ze combineerden namelijk diezelfde vurige rockriffs die we zo gewend zijn, maar voegden daar dansbare beats toe en creëerden zo een verrassend nieuwe sound. De single kreeg lovende reacties en werd reeds meer dan 20 miljoen keer gestreamd. Het is duidelijk dat de fans en critici mee zijn met de nieuwe richting van de band.

Wanneer Mike Kerr en Ben Thatcher het nieuwe album bespraken, was meteen duidelijk wat ze ermee wilden bereiken en dat dit een terugkeer naar hun roots betekende. Ze lieten zich inspireren door de muziek van Daft PunkJustice en Philippe Zdar van Cassius. Deze back-to-basics, instinctieve aanpak was net hetgene wat ook hun debuutalbum zo opwindend en origineel had gemaakt.

“We sort of stumbled on this sound, and it was immediately fun to play,” herinnert Kerr zich. “That’s what sparked the creativity on the new album, the chasing of that feeling. It’s weird, though – if you think back to ‘Figure it Out’, it kind of contains the embryo of this album. We realised that we didn’t have to completely destroy what we’d created so far; we just had to shift it, change it. On paper, it’s a small reinvention. But when you hear it, it sounds so fresh.”

Je voelt deze shift duidelijk in de nieuwe single ‘Typhoons‘. Kerr’s basrif geeft een hypnotische allure en groeit in intensiteit terwijl de vocals switchen tussen een ruig rockgeluid en een soulvolle falset. Het wordt ondersteund door Thatcher’s donderende beats, en strakke ritmes die  zijn strakke ritmes doordrenkt met groovy hihats.

De nieuwe Royal Blood aanpak zorgde ervoor dat het duo het merendeel van de tracks op ‘Typhoons’ zelf producete. Uitzondering is ‘Boilermaker‘; deze track was al een fan favourite tijdens hun toer in 2019. De versie op de nieuwe plaat werd geproducet door niemand minder dan Queens of the Stone Age frontman Josh Homme. De twee bands leerden elkaar kennen op hun tournee in de Verenigde Staten waar ze in het voorprogramma speelden van QOTSA. De track ‘Who Needs Friends‘ werd geproducet door Grammywinnaar Paul Epworth, die ook ‘Trouble’s Coming‘ co-producete.

‘Typhoons’ tracklist:

‘Trouble’s Coming’
‘Oblivion’
‘Typhoons’
‘Who Needs Friends’
‘Million & One’
‘Limbo’
‘Either You Want It’
‘Boilermaker’
‘Mad Visions’
10.    ‘Hold On’
‘All We Have Is Now’

You must be logged in to post a comment Login