Geen widgets gevonden in de zijbalk
, Livemuzieksector lanceert solidariteitsfonds LIVE2020!

Solidariteit. Steun. Optimisme. Dat is waar LIVE2020 voor staat. Het solidariteitsfonds, een initiatief van verschillende spelers uit de Belgische livemuzieksector, wil gelden inzamelen om perspectief te bieden. Aan door de huidige crisis op alle vlakken zwaar getroffen collega’s. Aan de sector zelf door relance-initiatieven te ondersteunen. LIVE2020 geeft dat duwtje in de rug zodat de muziek kan terugkeren naar kleine en grote podia binnen en buiten. LIVE2020 steunen kan door een gift over te maken, een solidariteitsactie te organiseren of deel te nemen aan één van de acties die in het initiatief gebundeld worden onder het motto #unitedforlivemusic.

Sinds mid maart is het akelig stil in onze muziekclubs, cultuurcentra en concertzalen. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan werden alle culturele events verboden. Ook zomerfestivals zijn er dit jaar niet. Een hele sector is unplugged. The damage is done en enorm groot. De zo bloeiende livemuzieksector bloedt. Muzikanten, dj’s, backliners, technici, concert- en festivalorganisatoren, podiumbouwers, boekingsagenten, managers, stagehands en zovele anderen staren naar lege agenda’s. Dis Huyghe, manager Zwangere Guy: “Heel wat collega’s actief in de livemuzieksector hebben het moeilijk. Zonder hen is er van het livecircuit geen sprake.” Een heel voorzichtige heropstart ligt in het verschiet. Vanaf 1 juli kunnen -onder strikte voorwaarden- culturele activiteiten plaatsvinden voor 200 personen. “Zolang de strenge preventiemaatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus van kracht blijven, moeten we manieren vinden om liveconcerten en muziekfestivals te ondersteunen en te doen heropbloeien.”, verduidelijkt Mike Naert (Het Depot). “De heropstart zal extra investeringen en nieuwe knowhow vragen.”

LIVE2020 biedt geen alternatief voor de huidige en toekomstige steunmaatregelen van de overheden. Deze zijn en blijven nodig. Het fonds wil vooral een aanvulling bieden, waar nodig een extra bijdrage leveren. Aan individuen uit de sector die het hard nodig hebben, aan organisatoren die gezamenlijk meewerken aan de relance van de livesector en daarvoor financiële ondersteuning wensen. LIVE2020 wordt opgericht in de schoot van de Koning Boudewijnstichting. Wie als particulier of bedrijf LIVE2020 wil steunen kan een gift doen via live2020.be. Voor giften vanaf €40 ontvangt de schenker een fiscaal attest. Vanaf vandaag worden ook allerhande solidariteitsacties ten voordele van het fonds opgestart. Zo brengt Rock Werchter een limited edition merchandise-lijn voor LIVE2020 in verkoop. De Ancienne Belgique biedt AB-mondmaskers te koop aan. Coralie Berael, venue manager van Vorst Nationaal en woordvoerder van LIVE2020: “Onze sector heeft het moeilijk. Dat de solidariteit groot is binnen het live circuit bewijst dit initiatief. Samen willen we die unieke en onvergetelijke ervaringen die concerten en festivals zijn in de beste en veilige omstandigheden terugbrengen naar de fans.”

LIVE2020 is een initiatief voor en door de Belgische livemuzieksector. Het fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Weet meer over LIVE2020 via live2020.be.

Door Peter