Geen widgets gevonden in de zijbalk

Absolutely Free Festival, het tweedaagse festival in Genk, lokte afgelopen weekend meer dan 7.500 muziekliefhebbers naar het festivalterrein aan de C-Mine in Genk. Bij afgifte van drie lege batterijen konden de bezoekers genieten van een avontuurlijke programmatie, gekoppeld aan een originele sfeer en inkleding met aandacht voor ecologie en duurzaamheid.

Muzikale hoogvliegers
Op vrijdag opende AFF zijn dansvloer, met uitmuntende sets van o.a. wereldtopper Joy Orbison, Byron The Aquarius en San Soda. In de kleine XPRMNT-tent was het aan de vreemde vogels van Borokov Borokov en Gameboyz II Men, die met hun absurdistische elektronica de muziekliefhebbers makkelijk aan het dansen kregen. Het tegenvallende weer hield de bezoekers gelukkig niet tegen om er een spetterend feest van te maken. Op zaterdag konden de bezoekers genieten van een propvol programma, vol nationaal én internationaal toptalent. Headliners John Parish en Let’s Eat Grandma brachten hun wereldklasse naar de Main Stage, terwijl Belgische toppers als The Bony King Of Nowhere en Newmoon vlekkeloze sets vol schoonheid afleverden. Op het tweede podium, de Green House, schitterde Blanck Mass met een compromisloze show vol weerbarstige soundscapes. De Nederlanders van Yin Yin stegen boven zichzelf uit met één van de absolute hoogtepunten van het festival: een onweerstaanbaar funky en dansbare show vol Aziatische grooves. In de kleine XPRMNT bevestigden de Limburgers van El Yunque hun cultstatus, met een memorabele headlineshow die velen gaat bijblijven. Andere hoogtepunten waren Bolt Ruin, Tristan, Pip Blom, Slumberland en Philemon.

Vlekkeloze editie
Het festivalterrein was weer eventjes de gezelligste plek in Limburg, met naast de fantastische optredens ook heerlijke gerechten van lokale cateraars, de gezellige Tentoo Tent waarin de artiesten geinterviewd werden en lokaal talent bij Villa Basta. Het regenachtige weer op vrijdag kon de pret niet drukken, en met drie overdekte podia kon de bezoeker altijd ergens terecht voor een ontdekking. Op zaterdag was het, op enkele druppels rond de middag na, perfect festivalweer. Verder verliep het festival incidentloos, dankzij een grote groep trouwe en hardwerkende vrijwilligers.

Sociale duurzaamheid
Absolutely Free Festival startte dit jaar nAFFt op, een project waarbij het kwetsbare jongeren tracht te betrekken in de werking van het festival. De hele week lang draaiden zij mee in de crew, kregen verantwoordelijkheden van de organisatie en konden zo helemaal openbloeien binnen het team achter AFF. Zo werden er bijvoorbeeld jongeren vanuit Bethanie, een voorziening voor jongeren met gedrags –of emotionele moeilijkheden, ingeschakeld om de vrijwilligerscatering te verzorgen. Daarnaast hebben bijvoorbeeld ook enkele jonge vluchtelingen op het festival als steward gewerkt. Kers op de taart was de act “AFFe Bars x WZA”, een project waarbij jonge Genkse rappers samen met de Limburgse band WZA een exclusieve show verzorgden. De jongens grepen deze kans met beide handen en walsten de Green House vakkundig plat. nAFFt is een doorlopend project, waarmee AFF het hele jaar door jongeren wilt blijven helpen en stimuleren.

Volgende AFFspraak op 7 & 8 augustus 2020!

Door Peter