35 jaar Blues Peer weet een sterke editie neer te zetten!

Kenny Wayne Shepherd @Blues Peer 2019

Het Blues Festival heeft het voorbije weekend zo’n 20.000 muziekliefhebbers naar het Limburgse Peer gelokt.is een pak minder dan Tomorrowland maar als het over muziek gaat moet je in peer zijn! Drie dagen lang hebben liefhebbers in Peer van een pak uitstekende blues genoten. Het werd een zorgeloze editie in zomerse sfeer de onweersbui van zaterdag waren we al snel vergeten. Wie denkt dat Blues Peer een lokaal festival met enkel Noord-Limburgers is, zit verkeerd. Er werden heel wat Duitsers en Nederlanders op de weide gesignaleerd, maar ook Vlamingen uit alle hoeken van het land.

Kyla Brox
Kyla Brox uit Engeland Manchester heeft het overigens niet van een vreemde. Ze is de dochter van de Britse cult-bluesman Victor Brox, die speelde met Eric Clapton, John Mayall en Jimi Hendrix, om er maar een paar te noemen. In 2019 werd Kyla winnares van de European Blues Challenge. Deze dame heeft een dijk van een stem Vanaf de eerste noot die Kyla zingt is het meteen raak Wat een strot! Ondertussen loopt de tent vol en het aanwezige publiek geniet met volle teugen. Songs die op plaat enkele minuten duren waaieren live uit tot stormachtige jams … Met het laatste nummer halleluja genoot kyla veel bijval en gaan de handen op elkaar!

Tim Easton
De in Ohio geboren Tim Easton is een gevestigde naam in de bleus en roots wereld. Met een licht hese stem en zijn gitaar en mondharmonica speelt deze man een prachtige Solo en akoestisch set een klein rust punt voor het brute geweld dat deze avond nog passeert!
Malford Milligan & The Southern Aces
De Texaanse zanger Malford Milligan heeft een rauw doorleefde powerstem en speelt hier op bleus peer met zijn Nederlandse begeleidingsband, The Southern Aces! Door zijn krachtige, soulvolle stem en een indrukwekkend voorkomen, Zittend op een barkrukje brengt hij een imposante diep door spekte set van soul en blues. Een muzikale namiddag van absoluut hoog niveau, gebracht door muzikanten die kwaliteit in huis hebben om dit niveau te spelen. Het publiek wilde echter nog geen afscheid nemen, dus werd geroepen om een toegift. Malford Milligan & The Southern Aces kwamen terug en speelde nog enkele nummers, iedereen was onder de indruk wat een pracht optreden!

Matt Schofield
Matt Schofield. Deze Britse gitaarvirtuoos wordt algemeen beschouwd als een van de meest innovatieve gitaristen sinds decennia. Hij staat in de top-10 van beste Britse Bluesgitaristen aller tijden. De muziek van Matt Schofield situeert tussen jazzy blues en blues rock. In de trage nummers komt echt tot uiting wat een super gitarist Matt Schofield wel is. Plots roept hij zijn vriendin Christine Tambakis op het podium waar zij een aantal nummers samenbrengen! Je zou haast willen dat er nooit een einde kwam aan dit optreden maar aan alle mooie liedjes komt een eind! Matt Schofield bewees deze namiddag dat hij terecht een grootmeester is op gitaar!

The Allman Betts Band
Op 21 juli 2019 komt The Allman Betts Band met een nieuw album naar bleus peer afgezakt. De zonen van Allman Brothers Band leden Gregg Allman en Dickey Betts zijn samen een groep begonnen, nadat ze al meerdere shows samen hebben gespeeld. Samen spelen ze nieuwe muziek en nummers van hun soloprojecten, maar ook classics komen aan bod maar ook enkele covers passeren de revue. De strakke gitaar duels van Devon Allman en Duane Betts werden vel gesmaakt door het publiek. De inmiddels steeds groter geworden publiek massa geniet zichtbaar en laten de heupen heen en weer wiegen. Wat een klasbakken! Dit Was een van het hoogtepunt van Peer 2019?

Black Box Revelation
Black Box Revelation bewijst met twee man nog steeds aan de top van de blues rock te staan. Ze speelden de ene na de andere zaal plat. Ze scoorden verschillende radiohits. Wat kan je nog meer aan je palmares toevoegen oh ja ze speelden voorprogramma’s van Jane’s Addiction en Iggy Pop… Zanger-gitarist Jan Paternoster en drummer Dries Van Dijck en Jasper Morel die de rangen heeft vervoegd bij het maken van hun vijfde album Tattooed smiles, is Black Box Revelation geen duo meer een trio geworden! Ze leverde een retestrakke set af en bewees nag maals dat ze een super band zijn. Black Box Revelation kwam traag op gang maar dat maakte ze snel goed tijdens Gloria ongepolijst en rauw explosieve drums en grimmige gitaren! Wij zullen nog lang graag terugdenken aan dit concert van Black Box Revelation, want het was fantastisch. Van Black Box Revelation, daar krijgen wij gewoon maar niet genoeg van!

Kenny Wayne Shepherd
De Kenny Wayne Shepherd Band, is een volwaardige gitaarband, met twee zanger-gitaristen, een toetsenist, een bassist en een drummer. Die zowel blues als rock liefhebbers moet kunnen bekoren. Met een nieuw bluesrockalbum onder de arm komt Kenny Wayne Shepherd naar peer waar ze dadelijk de toon zetten met Woman Like You uit het nieuwe album. En brengen deze avond onder meer nog hits als Blue On Black en True Lies ten gehore. Daarnaast kan het publiek tracks van het in mei 2019 verschenen album The Traveler verwachten. De mannen spelen recht door zee, soleren erop los. Kenny Wayne Shepherd soleert alsof zijn leven ervan af hangt, speelt vakkundig met stiltes om vervolgens weer snoeihard iedereen te overrompelen. Eindigen deden ze met een cover van wijlen Jimi Hendrix Voodo child! Een van de beste blues rockconcerten dit jaar.

Voor mij was deze editie van Bleus Peer over de gehele lijn een succes. Terwijl de toppers op de affiche sterke concerten neer zetten, leerden we ook enkele prima ontdekkingen kennen. Maar dan viel onherroepelijk het doek over Blues Peer editie 2019. De organisatoren mogen terugblikken op een heel sterke editie. Op naar volgende jaar, zouden we zo zeggen. Report/Pix: Wim Wuyts

 

You must be logged in to post a comment Login