Geen widgets gevonden in de zijbalk

Hydrogen Sea’s sprankelende nieuwe album ‘Automata’ landt op 12 april. Het duo is ondertussen een vijfkoppige band geworden, maar boet allerminst in aan intensiteit. Birsen Uçar en Pieterjan Seaux breken met hun computer en hijsen drie nieuwe bandleden aan boord.

“We werden de slaven van een computer. De laptop werkte beperkend, want er was geen communicatie mogelijk. Nu zijn we opnieuw vrije strijders.”

Hydrogen Sea pleegt in de nieuwe bezetting geen stijlbreuk, maar verruilt digitaal voor analoog. In de oude samenstelling misten Birsen en Pieterjan het menselijke aspect. “We werden de slaven van een computer. De aanwezigheid van een computer werkte beperkend, want er was geen communicatie mogelijk. Met de fysieke en creatieve aanwezigheid van Patricia Vanneste(Balthazar), Joris Caluwaerts (STUFF.) en Steven Van Gelder (Tout Va Bien) veranderde Hydrogen Sea haast meteen van gedaante. Iedereen ging met elkaar in dialoog, en dat is een wereld van verschil met vroeger. We zijn opnieuw vrije strijders”, klinkt het.

Een grotere band en meer instrumenten betekent niet dat er minder ruimte is voor de vocals van Birsen. “De meeste songs zijn gebouwd rondom mijn stem en lyrics. We zochten samen naar elementen in de teksten die de sfeer bepaalden, om die daarna te vertalen in geluid. Het was een zeer inspirerende manier van werken, we hebben samen ruimte gecreëerd voor het verhaal dat ik wilde vertellen’, zegt de zangeres.

De nieuwe setup heeft ook zijn weerslag op de sound van Automata. De songs en gelaagde texturen op hun nieuwe album klinken volwassener, organischer en analoger. De texturen van de bass en de strijkers knipogen naar filmische en orchestrale Franse seventies culthelden zoals Alain Goraguer en Jean-Claude Vannier. Analoge synths zorgen voor nog meer zuurstof en werpen een duistere schaduw op de dromerige sound die we kennen van hun succesvolle debuutalbum.

Download/Stream het album hier!

Door Peter