Geen widgets gevonden in de zijbalk

Een tijdje geleden maakte Festival Dranouter al Black Box RevelationJasper Steverlincken sterke folkacts zoals MAZ en The Young’uns bekend. Nu trakteren ze met een nieuwe lading namen voor de editie van 2-3-4 augustus 2019. Op Festival Dranouter 2019 kan je ook sterke live acts meepikken van SX, Novastar, Ibeyi, Mooneye, Wannes Cappelle & broeder Dieleman & Frans Grapperhaus, The Eskies en ‘Ndiaz. Met deze line-up blijft Festival Dranouter kwaliteit hoog in het vaandel dragen met een unieke combinatie van grote headliners en kwalitatieve ontdekkingen.

Nadat het betoverende “Black Video” massaal verspreid werd via sociale media werd SX de nieuwe revelatie in de Belgische muziekwereld. Debuutalbum Arche bevestigde hun status als exportproduct van topkwaliteit. Op het vervolg (Alphabet’) trokken Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet alle registers open met een rijke, eigenzinnige wereld rond hun muziek, opmerkelijke video’s en futuristische kledij. In 2018 kwam de Kortrijkse band terug met het krachtige popalbum Eros: verleidelijk, donker, betoverend en oprecht. Laat je op Festival Dranouter bedwelmen door de stevige elektrobeats en de dromerige stem van Stefanie op de singles ‘Devotion’ en ‘Designed/Desire’.

Zonder te overdrijven kunnen we stellen dat Novastar helemaal terug is. Vier jaar na ‘Inside Outside’ verscheen in het najaar van 2018 het nieuwe album ‘In The Cold Light of Monday’, dat onder handen werd genomen door producer Mikey Rowe (uit Noel Gallaghers band High Flying Birds). Nieuwe singles ‘Home is Not Home’, ‘Holly’ en het bloedmooie ‘Cruel Heart’ nestelden zich in geen tijd op de radiozenders én in de harten van de luisteraars. Ze hebben alles in zich om uit te groeien tot een vaste waarde in de live-setlijst. En daar stond al minstens een dozijn klassiekers bij elkaar.

In een nieuwe bezetting laat Joost Zweegers zien en horen dat de lange pauze verfrissend werkte. Ouder werk kreeg live een opvallend heldere en krachtige aanpak mee, de nieuwe songs werden meteen enthousiast onthaald door het publiek. Zijn doortocht op eerdere festivals leverde enkel superlatieven op in de pers. Verwacht je deze zomer dus aan een resem popsongs die je vastpakken en niet meer loslaten.

Beyoncé is fan van IBEYI: de fotogenieke tweelingzussen Naomi en Lisa-Kaindé doken in 2016 op in haar kortfilm van haar album “Lemonade”.  Met hun ongewone Cubaans-Franse roots zijn deze getalenteerde dames immers niet weg te slaan van de globale podia en media. Ze combineren traditionele instrumenten zoals de cajón en de Batá met alle talen van hun (voor)ouders: Engels, Spaans, Frans en Yoruba. Deze West-Afrikaanse cultuur maakt een belangrijk bestanddeel uit van de Cubaanse identiteit door een lange geschiedenis van slavenhandel.

Ibeyi’s krachtige debuutalbum reflecteerde hun bijzondere afkomst én eerde hun overleden vader, de percussionist van Buena Vista Social Club. Tweede plaat Ash (2017) is verankerd in het heden. Wie is de tweeling, wat houdt hen bezig, hoe staan ze in het leven… Hun samples, instrumentenkeuze en bloedmooie stemmen zorgen voor prachtige, ondefinieerbare songs.

Vergelijkingen met Beirut en Fleet Foxes, tijdloze songs, warme melodieën, refreinen die je niet loslaten en een gouden stem. Dat is het zwaarste wapentuig in het uitgebreide arsenaal van Mooneye, de band rond frontman Michiel Libberecht. De single “This Thing” uit “Mooneye EP” belandde in de playlist van Radio 1. Optredens als support van o.a. Intergalactic Lovers en Novastar maakten duidelijk dat Mooneye ook live als een magneet werkt. Begin 2019 belandde de band in een stroomversnelling toen Mooneye met ‘Thinking About Leaving’ uitgeroepen werd als winnaar van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel.

Wannes Cappelle (de stuwende kracht achter Het Zesde Metaal) en de Nederlandsebroeder Dieleman slaan de handen in elkaar voor een album en de gelijknamige show ‘Dit is de bedoeling’. De twee zingen beeldrijke verhalen in het Vlaams, respectievelijk West-Vlaams en Zeeuws-Vlaams. In hun dialect vertellen ze universele verhalen, hun liedjes ontroeren en ontwapenen. En dát is de bedoeling. Met Het Zesde Metaal won Wannes de MIA voor ‘beste album’ (‘Calais’), werd nummer ‘Ploegsteert’ opnieuw verkozen tot beste Nederlandstalig nummer én bekroond met de titel van ‘Beste Belgische song ooit’. Broeder Dieleman maakte vorig jaar al een opmerkelijke passage op Festival Dranouter met zijn eigenzinnig soort gospel in het Zeeuws Vlaams dialect. Liedjes vol zonde en zaligheid. De Nederlandse cellistFrans Grapperhaus staat det twee bij op het podium.

De release van hun tweede album “And Do not Spare The Horses” heeft de positie van The Eskies als beste opkomende band uit Ierland alleen maar versterkt. Een greep uit hun opmerkelijke prestaties op korte tijd? Glastonbury Main Stage Avalon, Main Stage Cambridge, Bestival, Festival Dranouter 2016, het invloedrijke muziekfestival Eurosonic Festival… The Eskies verrassen hun publiek met spitsvondige teksten, scherpe schertsen en een stoeiende benadering van songwriting. Zelf noemen ze zich “sea-soaked gypsy folk”, maar kies gerust zelf een andere term. Wij houden het op een unieke mengelmoes van folk noir, gypsy jazz, begrafenismarsen en klezmer-tunes – perfect voor de Dranouterse festivalweide.

Met vele Bretoense volksfeesten in de kuiten componeren deze 4 bandleden met dansbare, wereldse geluiden hun visie op trance muziek. ‘Ndiaz is een buitenbeetje in de hedendaagse Bretoense folkscene – zeker wat instrumentenkeuze betreft. Trompet met een Lebanees-Turkse flair, invloeden van de Braziliaanse forrò, percussietechnieken uit India en een saxofoon die klinkt als een Roemeense taragot. Cirkeldansen is hun basis, populaire wereldmuziek is hun horizon en improvisatie is hun vluchtlijn. Kortom: ‘Ndiaz brengt grenzeloze muziek met véél ruimte om te dansen.

TICKETS

De ticketverkoop van Festival Dranouter (2-3-4 augustus 2019) loopt vlot. Alle formules en tarieven zijn te vinden op www.festivaldranouter.be/tickets. Wie een driedaags ticket koopt, kan al op donderdagavond terecht op de festivalweide voor fanfares, strattheater en een preparty in de Palace. Alle informatie kan je vinden op www.festivaldranouter.be

Door Peter