Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vier jaar na ‘Inside Outside’ komt Joost Zweegers met een nieuw album. Eentje waar duidelijk naar werd uitgekeken: de doortocht van Novastar op Rock Werchter en goed onthaalde shows tijdens enkele andere zomerfestivals maakten duidelijk dat het publiek zin heeft in meer. De frontman zelf overigens ook: in een nieuwe bezetting liet Zweegers zien en horen dat de lange pauze verfrissend werkte. Ouder werk kreeg een opvallend heldere en krachtige aanpak mee, en de nieuwe songs (waaronder ‘Home Is Not Home” en het schitterende ‘Cruel Heart’) werden meteen positief onthaald. Een gunstig voorteken voor een album dat een rijpe Novastar laat horen.

‘In The Cold Light Of Monday (de titel verwijst naar een uitspraak in de studio: “Laat ons de nieuwe opname/mix maar even rustig beoordelen op maandag, wanneer we er even afstand van hebben genomen…”) werd opgenomen in Brighton, UK onder leiding van producers Andrew Britton en Mikey Rowe. Die laatste zou je kunnen kennen van zijn werk met oa. Amy MacDonald, David Gilmour (Pink Floyd), Stevie Nicks (Fleetwood Mac) of Noel Gallagher’s High Flying Birds.

De twaalf tracks op het nieuwe album laten een eerder zachtaardige toets horen. Pop, zeker, maar evenzeer aangename sfeertekeningen met rijke arrangementen en verrassende wendingen. De herfst en winter waarin de plaat in Brighton werd opgenomen schemeren duidelijk door in songs die warmte, tederheid en artistieke vrijheid uitstralen. Kortom, vintage Novastar. Of zoals Joost het zelf zegt: “Ik heb de indruk dat ‘In The Cold Light Of Monday’ het dichtst aanleunt bij mijn allereerste album. Het lijkt er een soort vervolg op, maar dan met de ervaring die ik inmiddels heb.

Door Peter