Geen widgets gevonden in de zijbalk

Nadat Paradise City voor de editie van vorig jaar de Highly Commended award van A Greener Festival (www.agreenerfestival.com) mocht ontvangen, wil de organisatie dit jaar op z’n minst even goed, zoniet nog beter doen. Bijkomende initiatieven dit jaar zijn bijvoorbeeld de recyclage van sigarettenpeuken en de waterzuiveringsinstallatie op de camping.

Plasticvrij

Paradise City maakt zich sterk dat er deze editie geen single use plastic op het terrein te bespeuren zal zijn*. Dus bijvoorbeeld geen PET-flessen, geen rietjes en al zeker geen plastic wegwerpbekertjes. Ook de aanwezige foodtrucks engageren zich hiervoor.

*eventuele uitzonderingen die de regel bevestigen, zijn o.a. het gebruik van kabelbinders voor opbouw van podia en de krimpfolie rond de trays van drankblikjes. Maar ook deze zullen netjes worden verzameld en gerecycleerd achteraf.

Circulaire camping

Het streven naar een volledig circulair festival is geen sinecure, al blijft het wel het ultieme doel van Paradise City. De camping komt wat dat betreft het dichtst in de buurt. Ze draait voor 100% op zonne-energie en maakt gebruik van het circulaireCamp2Camp idee, waarbij tenten en ander materiaal (luchtmatrassen, slaapzakken,…) die werden gerecupereerd op andere festivals worden hergebruikt. Je hoeft als kampeerder dus ook niks meer mee te zeulen; je huurt het materiaal ter plaatse aan 5 à 10 euro (naar gelang de noden). Daarnaast wordt dit jaar voor het eerst ook het afvalwater van de campingdouches ter plekke gezuiverd en vervolgens geloosd zonder schadelijke gevolgen voor de natuur.

Peuken recycleren

Zowel op de camping als op het festivalterrein zullen kartonnen asbakken worden geplaatst (gemaakt van de gerecycleerde kartonnen tenten van vorige editie) en rokende bezoekers kunnen ook gebruik maken van recycleerbare zak-asbakjes. Op die manier is het de bedoeling dat geen sigarettenpeuken in de natuur terechtkomen. Meer zelfs: de verzamelde peuken zullen door wecircular.be worden gerecycleerd en door het Franse me-go.fr verwerkt tot kunststof verbruiksmaterialen (waaronder circulair-ironisch genoeg ook asbakken).

Paradise Lab

Dit jaar zullen een aantal verenigingen een stek krijgen op de site van het festival. Omdat een klein beetje educatie geen kwaad kan. Hiervoor wordt voor het eerst een stuk van het kasteeldomein (dat achter het kasteel ligt) ingelijfd bij het festivalterrein. Bezoekers kunnen er terecht voor meer info over o.a.

Onderzoek alles

Uiteraard blijven ook een heel aantal initiatieven doorlopen van eerdere jaargangen. Zo zal ook ditmaal de SmartFlower haar ding doen op het festival (het betreft een mast met zonnepanelen in de vorm van een bloem die meedraait met de zon en die zo maximaal zonne-energie opneemt). De generatoren zullen werken op biobrandstof van GoodFuels die volledig CO2-neutraal gecertificeerd zijn.

Het beschikbare drinkwater op het festival is gefilterd kraantjeswater (ook beschikbaar als bruiswater).

Een ander voorbeeld van de queeste naar circulariteit, betreft het hergebruik van het decor van het festival. Het hout dat hiervoor wordt aangewend wordt elk jaar gewoon opnieuw gebruikt.

En qua transport spoort Paradise City haar gasten aan zoveel mogelijk te carpoolen of met het openbaar vervoer te komen. Dit jaar worden zelfs speciale bussen ingelegd van en naar alle grote steden in België.

En er is weer een deal met Über waarbij bezoekers die minstens met z’n drieën samen reizen, genieten van 25 euro korting op hun rit. Voor de terugrit zal Über uitzonderlijkerwijs ook beschikbaar zijn voor de mensen die buiten Brussel wonen. Dus bezoekers kunnen bijvoorbeeld eenvoudig heen met het openbaar vervoer en in de late uurtjes veilig terug naar huis met een gedeelde Über. Bij de vorige editie maakten zo’n 800 festivalgangers gebruik van het systeem.

Mensen die van Brussel naar Perk willen carpoolen, kunnen gebruik maken van het autodeelsysteem van Zipcar (www.zipcar.be) waarbij ze 100 minuten gratis een auto kunnen gebruiken. Er wordt voor de Zipcars een afzonderlijke parking voorzien die voor enkele dagen een Zipcar zone wordt zodat bezoekers ook weer terug naar Brussel kunnen geraken met een deelauto. Het eventueel resterende krediet blijft overigens tot twee maand na het festival geldig. Vorig jaar maakten ruim 300 festivalgangers gebruik van deze service voor hun verplaatsing naar de festivalweide of weer terug naar huis.

Op de Paradise City website werden ook fietsroutes uitgestippeld zodat bezoekers eenvoudig met de fiets naar het festival kunnen komen en dat helemaal CO2 neutraal.

Gulle gevers

Bezoekers die het festival verlaten en hun herbruikbare statiegeld-beker achterlaten, kunnen ervoor opteren het bedrag (1,5 euro) te doneren aan BE Planet. Gasten (artiesten, sponsors, pers en winnaars van lezerswedstrijden bijvoorbeeld) zullen bij de ingang worden gevraagd 5 euro te doneren aan Klimaatzaak in ruil voor hun gratis toegang. Want soms is vrijpostigheid verantwoord.

TICKETS & INFO

 

Door Peter