Patti Smith op 1 en 2 augustus naar Openluchttheater Rivierenhof!

patti smith
Patti Smith is een creatief talent van de bovenste plank! Naast muzikante en zangeres is zij ook actief als schrijfster, dichteres, schilderes én fotografe. Maar bovenal is zij de grondlegster van het punkgenre, en één van de weinige figuren die de pure rock ’n roll belichaamt. Met singles als “Horses”, “Hey Joe”, “Gloria”, “Because The Night” en “People Got The Power” verzet zij zich tegen de algemeen geldende regels en cultiveert ze haar rebellie.
Geboren en getogen in Chicago, maar het is in New York dat Patti Smith uiteindelijk haar inspiratie vindt. Ze leert er al snel Robert Mapplethorpe kennen en de twee stimuleren elkaar om hun creatieve grenzen continu te verleggen. Smith heeft verder regelmatig contact met Sam Shepard en Gérard Malanga, maar ook met Lenny Kaye, een jonge gitarist die zorgt voor muzikale begeleiding bij haar poëzie-lezingen. Vooral deze laatste connectie legt de basis voor de Patti Smith Group en leidt in 1975 tot de release van een eerste langspeler. ‘Horses’, geproduceerd door John Cale, is het eerste van een magistrale reeks van 4 albums. Ook ‘Radio Ethiopia’, ‘Easter’ en ‘Wave’ drukken een onuitwisbare stempel op de muziekgeschiedenis, dankzij het vernieuwende, spontane en bijzonder oprechte karakter van de platen. Kort daarop leert Patti Fred “Sonic” Smith, de gitarist van het legendarische MC5, kennen. Samen trekken ze zich terug uit de muziekwereld om een gezin te stichten. Maar bij het overlijden van haar echtgenoot, blaast Patti Smith zichzelf nieuw leven in met een wervelwind aan muziek. Dat resulteert in heel wat creatieve hoogstandjes, zoals het album ‘Banga’ (2012), en een aantal uitverkochte tournees. Op hetzelfde moment breekt ze ook door als schrijfster. Haar jongste boeken ‘Just Kids’ en ‘M Train’ worden overal geprezen en beide bekroond met de National Book Award.
Ieder van Patti Smith’s optredens wordt ontvangen op uitzinnige reacties van pers en publiek. De punkdichteres zette in 2015 The Barn van Rock Werchter compleet op zijn kop en ook afgelopen zomer deed ze haar reputatie als ultiem rock ’n roll-icoon alle eer aan met twee legendarische concerten op Esperanzah Floreffe en Jazz Middelheim Antwerpen. Patti Smith kondigt vandaag niet één, maar twee nieuwe Belgische concerten aan. Het Openluchttheater Rivierenhof ontvangt haar en bandleden Tony Shanahan, Jackson Smith en Seb Rochford op 1 en 2 augustus op het meest feeërieke podium van het land. Tickets voor beide concerten gaan in verkoop op woensdag 22 februari om 13u.

You must be logged in to post a comment Login