Ansatz der Maschine kondigt nieuwe plaat aan!

ansatz-der-maschine
Ansatz der Maschine is terug van weggeweest. Na een lang sabbatperiode waarin spilfiguur Mathijs Bertel muziek schreef voor theater en de hort opging met Illuminine, verkeert Ansatz der Maschine voor het eerst sinds ‘Heat’ (2012) weer onder de levenden.‘Tattooed Body Blues’ is het resultaat van een uitgebreide zoektocht naar een nieuw artistiek verhaal. Het is een gevarieerd maar coherent werkstuk waarop West-Vlaming Bertel verschillende facetten van zijn persoonlijkheid toont. “Het leven verloopt dezer dagen zó jachtig dat er uit alle richtingen nieuwe impulsen en invloeden op je af komen”, zegt hij. “De songs zijn daar een weerspiegeling van.”

Ansatz der Machine begon ruim een decennium geleden als een indietronicaproject, maar gaandeweg koos de artiest voor een meer ambachtelijke aanpak en introduceerde hij een brede waaier van ‘echte’ instrumenten. Op ‘Tattooed Body Blues’ komen, behalve synths, dus ook strijkers, blazers, (lapsteel)gitaren en zelfs een duimpiano voorbij. Tijdens het schrijven van zijn nieuwe materiaal ging Ansatz op YouTube op zoek naar stemtimbres die hem inspireerden of die, naar zijn gevoel, voor zijn nummers geknipt waren.

Op ‘Tattooed Body Blues’ zijn niet minder dan vijf zangeressen te horen. De Nederlandse Bloem de Ligny (herinner u haar langspeler ‘Zink’ uit 1999), die vandaag in Engeland woont en er in 2012 een nummer-één hit scoorde met Sam and the Womp, stuurde haar bijdrage tot de titeltrack via de digitale snelweg. Nathalie Delcroix (Laïs, Eriksson Delcroix) leent haar stem aan de single ‘Burning Fuel’; Inne Eysermans (Amatorski) treedt op de voorgrond in ‘Narodnaja’; Renée Sys, die eerder al meewerkte aan ‘Heat’, maakt opnieuw haar opwachting in ‘Driftwood’ en Sophia Ammann van Little Dots, binnenkort ook  van de partij tijdens de concerttournee van Ansatz der Maschine, neemt ‘Song X’ voor haar rekening. Het buitenbeentje op de  nieuwe plaat, het bruisende indiepopnummer ‘Insomnia’, wordt dan weer gezongen door Arne Leurentop van And They Spoke In Anthems en verdient het, althans in een rechtvaardige wereld, hoog op de playlist van ieder zichzelf respecterend radiostation te staan.

Mathijs Bertel nam zich dit keer voor een cd te maken die de luisteraar zou toelaten even weg te dromen. Een potentiële soundtrack bij lange trein- of autoritten, zeg maar. Neem de proef op de som en je merkt meteen dat het voorbijglijdende landschap nooit meer twee dagen na elkaar hetzelfde zal zijn.

‘Tattooed Body Blues’ komt uit op 22 januari

You must be logged in to post a comment Login