Geen widgets gevonden in de zijbalk

Na 10 albums, zes Grammy awards en een resem uitverkochte tours over de hele wereld, zijn The Black Keys terug. Het duo brengt op 13 mei zijn elfde studioalbum ‘Dropout Boogie’ uit bij Nonesuch Records. Dropout Boogie’ bevat samenwerkingen met Billy F. Gibbons (gitaarlegende ZZ Top), Greg Cartwright (Reigning Sound), en Angelo Petraglia (Kings of Leon). De eerste single ‘Wild Child’ is vanaf vandaag overal te beluisteren, samen met een door Bryan Schlam geregisseerde videoclip.

Beluister ‘Wild Child’
Voor het nieuwe album grepen ze terug naar de uitgeklede bluesrock van hun beginjaren. Naar goede gewoonte schrevenn Dan Auerbach en Patrick Carney al het materiaal in Auerbach’s Easy Eye Sound studio in Nashville. Na het uitwerken van de eerste ideeën, verwelkomde het duo ditmaal ook legendes Billy F. Gibbons, Greg Cartwright en Angelo Petraglia voor de Dropout Boogie sessies. Hoewel The Black Keys al eerder nummers schreven met hun vaste producer/medewerker Danger Mouse, was dit de eerste keer dat ze meerdere nieuwe collaborators uitnodigden. Zowel Cartwright als Petraglia zijn te horen op de eerste single van het nieuwe album, “Wild Child.” 
“That’s always been the beauty of the thing Pat and I do. It’s instant,” vertelt Auerbach“We’ve never really had to work at it. Whenever we’d get together, we’d just make music, you know? We didn’t know what we were going to do, but we’d just do it and it would sound cool. It’s the natural chemistry Pat and I have. Being in a band this long is a testament to that. It was a real gift that we were given. I mean, the odds of being plopped down a block-and-a-half from each other in Akron, Ohio–it just seems crazy.”

“Living in Nashville and making records here has opened both of our minds to that experience a little bit more,” said Auerbach. “I knew Pat would love working with both of these guys, so we decided we’d give it a shot. It was the first time we’d ever really done that. It was fun as hell. We just sat around a table with acoustic guitars and worked out a song ahead of time.” “The cool thing with Greg is that he wants to approach stuff with a story in mind — there’s a plot, almost,” 

voegt Carney toe.
OVER THE BLACK KEYS

The Black Keys – opgericht in Akron, Ohio in 2001 – bestaan uit zanger/gitarist Dan Auerbach en drummer Patrick Carney. Vorig jaar ontving het duo zijn veertiende Grammy nominatie, dit keer voor Best Contemporary Blues Album voor ‘Delta Kream’ dat in mei 2021 werd uitgebracht bij Nonesuch. Het project – dat elf Mississippi hill country blues songs bevat van artiesten als R.L. Burnside en Junior Kimbrough – was hun vijfde opeenvolgende top 10-debuut in The Billboard 200. Ook internationaal belandde het album in menig top 10-lijstje. Bij ons kwam de plaat binnen op de tweede plaats in de albumcharts in zowel Vlaanderen als Wallonië.

De Associated Press noemde The Black Keys “rock royalty”. Sinds hun opvallend debuut ‘The Big Come Up’ uit 2002, regen ze de successen aan elkaar. In 2003 brachten ze ‘Thickfreakness’, wat gevolgd werd door ‘Rubber Factory’ (2004), ‘Magic Potion’ (2006),  ‘Attack & Release’ (2008), ‘Brothers’ (2010), ‘El Camino’ (2011), ‘Turn Blue’ (2014), ‘Let’s Rock’ (2019) en ten slotte Delta Kream (2021) het levenslicht zagen. Deze zomer trekken de heren van The Black Keys doorheen de Verenigde Staten met de ‘Dropout Boogie Tour’ met special guest Band Of Horses.

Door Peter