Stef Kamil Carlens komt op 20 september met nieuw werk!

Stef Kamil Carlens komt op 20 september met nieuw werk!

Drie jaar na zijn door pers en publiek gesmaakte terugkeer in het popcircuit met ‘Stuck In The Status Quo’ heeft Stef Kamil Carlens zijn tweede soloalbum klaar.

Hij nam ‘Making Sense Of ∞’ (Making Sense Of Infinity) op in z’n eigen Rabbit Field Studio in Hoboken en werkte de plaat daar ook volledig af.

De sound van het album echoot die van zijn voorganger, maar is ritmischer, bij momenten zelfs ronduit funky. De liefde voor percussie en een algemene focus op de textuur van de instrumenten typeren de vibe van Carlens’ solowerk. De arrangementen zijn fijn geweven structuren van analoge synthesizers, vintage orgeltjes, oude drummachines, akoestische en elektrische gitaren, met veel slidewerk en hier en daar de etnische fluiten en bariton sax van gastmuzikant Nathan Daems, die met z’n Black Flower recent een frisse wind deed waaien in het Jazzcircuit.

Ook de liveband is present op het album: Alma Auer speelt harp, en haar stem vormt, samen met die van Nel Ponsaers, een heldere tegenpool voor Carlens’ hese vocalen. Nicolas Rombouts op de contrabas, soms akoestisch, soms sterk vervormd, diep in het geluidsspectrum. Vaak neemt Carlens de drums zelf voor z’n rekening, maar op 4 van de 9 songs horen we nieuwkomer Maarten Moesen, die hier en daar ook piano en bas speelt.

Thematisch gaan de songs vele kanten uit. Sommige heel dicht bij hemzelf, zoals in ‘Making Butter, Baking Bread’, opgedragen aan z’n zoon, of ‘Back On The Road’ waarin hij krachtig getuigt over de deugden van het onderweg zijn. In andere songs laat hij zich inspireren door documentaires of boeken. Zo is er bijvoorbeeld een ode aan de futurist Jacque Fresco, die zijn ganse leven werkte aan een gedetailleerd plan voor een betere wereld. Of een klaagzang voor de beroemde Generaal Smedley D. Butler, die op het einde van z’n carrière een vurig anti-oorlogsmanifest schreef.

Carlens werkte 2 jaar aan dit album. Hij bleef schaven tot de gelaagde arrangementen volledig in balans zaten. Bij elke luisterbeurt blijf je nieuwe details ontdekken. Je hoort tientallen instrumenten, maar toch klinkt het geheel transparant. En alhoewel hij graag experimenteert met onconventionele structuren, heeft het album een open en uitnodigende sound.

‘Back On The Road’, een heerlijke, bluesy roadtrip die je meeneemt naar een stoffige, bloedhete woestijn, trapt het album indrukwekkend af en is meteen ook de nieuwe single die vanaf nu overal beschikbaar is.

Beluister ‘Back On The Road’ hier: https://skc.lnk.to/backontheroad.

Het nieuwe album ‘Making Sense Of ∞’ kan je hier voorbestellen: https://skc.lnk.to/makingsensof.

Samen met zijn band tourt Stef Kamil Carlens dit najaar door de Vlaamse zalen. Tickets zijn te koop via greenhousetalent.be.

You must be logged in to post a comment Login