Afro-Latino Festival nog steeds pionier in duurzaamheid!

afro-latino-2019

Als winnaar van de allereerste OVAM Groenevent Award in 2010 zijn ze dé aanjager en inspirator geweest voor talloze festivals in Vlaanderen, groot en klein. Dankzij hun gratis draaiboek, dat werd overgenomen door de Federatie van Vlaamse Festivals en door de federale overheid, hebben 10 jaar na datum vele festivals serieuze inspanningen kunnen doen. Ze wonnen 10 jaar terug overtuigend en lieten festivals achter ons die ondertussen in Vlaanderen ook bekend staan als duurzame festivals. Helaas houdt het duurzaam denken bij andere festivals vaak op bij enkele standaard maatregelen en sensibilisering. Dat is echt onvoldoende!

10 jaar hebben ze vastgehouden aan hun beleid (zie hieronder) en met succes! Maar ze werken verder aan de verduurzaming. Als nieuwe maatregel nemen een drastisch besluit: jaarlijks geen nieuwe medewerkers T-shirts meer voor de 750 medewerkers! Dit lijkt niet echt bijzonder, maar wist je dat de textielproductie verantwoordelijk is voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot (productie grondstoffen met ook veel pesticiden, transport, energieverslindend productieproces met verf, chemicaliën en vaak ook uitbuiting, veelvuldig wassen van kledij,…). Door meerdere jaren de medewerkers T-shirts te hergebruiken, slechts 2 maal per jaar te wassen (na het festival en voor de volgende editie) verlagen ze drastisch onze ecologische voetafdruk. Deze maatregel is veel duurzamer dan bijvoorbeeld het invoeren van herbruikbare bekers, wat nu een hot item is. De herbruikbare bekers moet men meer dan 10 jaar gebruiken om duurzamer te zijn dan een gerecycleerde zachte 1-use beker!

Hun bekende duurzame kernpunten van de afgelopen 10 jaar nog eens op een rijtje:

• Ze zijn een CO2-neutraal festival qua energievoorziening

• Artiesten die Afro-Latino rechtstreeks boekt, reizen met Green Seats.

• Ze compenseren ook de uitstoot van installaties,… die onmogelijk op groene stroom kunnen functioneren.

• Ze hebben over de jaren heen leverancierstransporten van drank, goederen,… drastisch kunnen verminderen door vrachten te combineren en leveranciers te verplichten hierin te saneren om concreet het aantal vrachtritten te verminderen.

• Ze vermijden afval en zamelen selectief in. Hier kan elke bezoeker mee aan participeren door zelf afval te vermijden en drankbekers, drankflesjes en cateringafval in te zamelen en selectief in de juiste afvalbak te droppen. Het EcoTeam werkt samen met FostPlus, Limburg.net en de recyclingpartners. Aan de Inruilstand op het festivalterrein kan je per 25 ingeleverde stuks drankbekers of 25 ingeleverde drankflesjes een drankbon ontvangen!

• Ze zijn een tropisch festival maar we kopen onze producten lokaal aan en we doen steeds aan eerlijke handel. Ze trachten ook het vlees verbruik te verminderen door een gevarieerde catering aan te bieden, met meerdere vegetarische gerechten.

• Hergebruik van medewerkers T-shirts hetgeen geen enkel festival doet en waardoor ze verder de ecologische voetafdruk kunnen verminderen op een duurzame wijze.

Bekijk hier welke impact één (1) T-shirt heeft.

Hierbij ook nog eens onze exotische en exclusieve line-up vol met internationale toppers! Meer info hierover op hun website.

You must be logged in to post a comment Login