Reggae Geel viert dit jaar zijn 40ste editie!

reggae-geel-2018

Inderdaad, Reggae Geel viert dit jaar zijn 40ste editie! Proficiat aan jullie allemaal, want zonder het trouwe publiek was dit niet mogelijk geweest. Later zullen ze nog wat echte cadeautjes uitdelen, maar nu willen ze toch al graag hun mooie verjaardagstaart presenteren. En al zeggen ze het zelf, ’t is er een met veel kersen geworden.
Eerst en vooral is er onze nieuwe website, nu mét overzicht van alle artiesten die de afgelopen veertig jaar de revue passeerden. Ideaal dus om nog eens terug te kijken op al die geweldige momenten die je reeds op Reggae Geel hebt meegemaakt. Verder ook tonnen informatie over onze ticketverkoop, die op 18 april start, en alle andere praktische informatie die je nodig hebt om goed voorbereid aan Reggae Geel te kunnen beginnen. Maar uiteraard staat de line-up centraal, want ook dit jaar biedt Reggae Geel weer een fraaie combo van wereldsterren, aanstormend geweld en voer voor fijnproevers, het beste uit Jamaica en ver daarbuiten, het meest exotische uit België (meer over de Belgische acts verneem je in ons volgende persbericht). Dit alles verspreid over 5 podiaop Vrijdag 3 en Zaterdag 4 Augustus 2018.

Op vrijdagavond gaat het dak er al een eerste keer helemaal af met SHABBA RANKS!Shabba is ongetwijfeld de meest populaire dancehall artiest van zijn generatie en zijn Mr. Loverman is onlosmakelijk verbonden met de soundtrack van de jaren ’90. Shabba is hot, Shabba is rauw, Shabba is puur Jamaica. Dancehall op zijn best!
Met HAVANA MEETS KINGSTON worden de beste artiesten van de twee meest muzikale eilanden ter wereld samengebracht. Dit nu al legendarische project, onder leiding van de Australische producer Mista Savona, belooft een soundclash van het hoogste niveau waarin moeiteloos een brug geslagen wordt tussen reggae, dub en dancehall enerzijds en son, salsa en rumba anderzijds.
Ooit brak hij door als winnaar van de ‘Jamaicaanse Idool’, intussen is hij een van de helderst schijnende sterren aan het Jamaicaanse firmament: ROMAIN VIRGO.
Lovers Rock van de hoogste plank. Puur genieten.

Ook op zaterdag staan er enkele levende legendes op het podium, of wat dacht je vanTaxi Gang with Sly & Robbie feat. Bitty McLean & Johnny Osbourne? Sly & Robbie staan garant voor zowat de helft van alle reggae-producties ooit, werkten samen met artiesten als Mick Jagger, Serge Gainsbourg, Grace Jones en Bob Dylan en zijn dus met rede de meest befaamde Rhythm section ooit. Zij worden op Reggae Geel gekoppeld aan Bitty McLean, van de nr. 1-hit It keeps rainin’, en Johnny Osbourne, voormalig leadzanger van Ishan People en geestelijke vader van prachtige albums zoals Folly Ranking enThruths and Rights.
Met ANTHONY B halen we een oude bekende terug. In 1997 trad hij een eerste maal op Reggae Geel op, toen zijn eerste show op het Europese vasteland. Intussen is Anthony B uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde reggae-artiesten te wereld. Hij brengt het jonge Jamaicaanse talent Zamunda mee om in de broodnodige opwarming te voorzien, want Anthony B zelf staat bekend om zijn wel erg energieke shows.
COCOA TEA heeft een stem die klinkt zoals ze heet, zeemzoet dus. Maar de boodschap die hij brengt is dat niet altijd. Voor zijn eigen productie No Blood For Oil – de striemende aanklacht ten tijde van de eerste golfoorlog – werd hij in de ban geslagen en in 2008 speelde hij zichzelf in de kijker met een ode aan Barack Obama, ter ondersteuning van diens campagne als presidentskandidaat. Hij vormde een tijdlang een supergroep met Shabba Ranks en Home T en heeft een discografie om een hele jukebox mee te vullen.
Een legende in wording is zonder twijfel PROTOJE, dé protagonist van de roots-revival en een van de hotste reggae-artiesten op dit moment. Zijn Kingston Be Wise prijkt op de soundtrack van ‘Grand Theft Auto V’ en met zijn hit Who Knows (feat. Chronixx) brak hij helemaal door bij het grote publiek.
Ook op de MainStage: ETANA – met haar soulfull stem dé leading lady van de hedendaagse reggae, SAMORY I – twee jaar geleden nog op The Yard, KABAKA PYRAMID – het multitalent uit Kingston met zijn eigen unieke stijl en een nieuw album “kontraband”op komst. STONEBWOY de ghanese afrobeat koning.

Ook in de 18″ Corner is het dit jaar een beetje living legend galore. Of hoe moeten we LEE “SCRATCH” PERRY anders noemen? Scratch wordt bijgestaan door Mad Professor die zijn beste producties zal bovenhalen om Perry er in zijn gekende eigengereide stijl overheen te laten chanten. Ook Jah Shaka, King of Dub, draait al sinds de jaren ’70 mee aan de top van de Londense Dub-scene en is nog steeds dé standaard als het op dub soundsystems aankomt. Beiden zullen op zaterdag gebruik maken van het soundsystem van Black Board Jungle, dat op zaterdag als host zal fungeren. Op vrijdag zetten we de hele dag Jah Tubby’s World System aan het werk. Zij brengen een eigen selectie chanters en MC’s mee: Dixie Peach, Gregory Fabulous, Dougie Conscious Sounds & King Simeon.

The Yard trekt naar goede gewoonte weer een vat vol spiksplinternieuwe pareltjes open.
Chainska Brassika, de voormalige winnaars van de World Reggae Contest, kwamen in november met hun tweede album Harry J Business, opgenomen in de befaamde Harry J Studios in Kingston en geproducet door Grammy Award winnaar Stephen Stewart. Verder nog Royal Sounds, een van de meest veelbelovende bands uit Londen van het moment, en het akoestische duo The PathHeights dat een mix van vocale harmonieën en dub poetry brengt.

In de Bounce Dancehall zal de temperatuur naar tropische hoogten worden opgedreven door soundsystems zoals het Italiaanse Heavy Hammer, de soundclash winnaar van het jaar, gekend voor zijn oneindig diepe dubplate box en innovatieve benadering van dancehall shows. Duitslands’ trots Sentinel Sound, uit Stuttgart, behoort eveneens tot de wereldtop en was het eerste Europese Soundsystem dat de Worldclash won. King Addies, het New Yorkse slagschip van selector Babyface, maak het feestje compleet.

In de Skaville gaan ze enkele decennia terug in de tijd met grootheid Pat Kelly & Magic Touch. Eind jaren ’60 begon hij als falsetto stem in het vocale trio The Techniques. Korte tijd later startte hij een solo-carriere en kwam met pareltjes als Little Boy BlueHow Long Will It Take en een cover van John Denver’s Sunshine. Reggae-historicus David Katz, de auteur van de Lee “Scratch” Perry’s biografie ‘People Funny Boy’, komt in de Skaville zijn rijkgevulde platenbox met u delen, net zoals Ras ‘Sir Jessus’ Digby.

Reggae Geel is er voor muziekliefhebbers van alle leeftijden en biedt op zijn 5 podia een volledig overzicht van alles wat er zich op Jamaica afspeelt. Verder is er een ruim aanbod aan kinderanimatie en vind je op de reggae-market de meest uiteenlopende kleding, juwelen, platen, muziekinstrumenten en kunst. Er is een uitgebreid aanbod randanimatie met kunst, mobiele soundsystems en hilarische en/of educatieve acts.

Binnenkort mag je zeker nog meer mooie namen van ons verwachten!

De voorverkoop voor het festival start op 18 april. Tickets zijn te koop via www.reggaegeel.com.

You must be logged in to post a comment Login