Zeven nieuwe namen voor Absolutely Free Festival!

aff-2018

Zeven lekkere namen worden vandaag toegevoegd aan de AFFiche van het Absolutely Free Festival 2018 (Genk). Eerder werden onder meer Gruppo Di Pawlowski en Omni (US) al bekendgemaakt, en nu komen daar internationale toppers Sun Kil Moon (US) en Algiers (US) bij voor zaterdag 4 augustus. Sun Kil Moon, de band rond singer/songwriter Mark Kozelek komt zelfs voor een exclusieve festivalshow naar Genk. Daarnaast vervoegen nationale parels Dijf Sanders en Public Psyche de affiche. En AFF zou AFF niet zijn, mocht het geen ruwe, te ontdekken parels aanbieden in de vorm van Youff en Peuk. En ten slotte komt DJ Eppo Janssen weer terug om het festival af te sluiten met zijn heerlijk dwarse kijk op zes decennia pop- en rockmuziek.

Absolutely Free Festival vindt dit jaar plaats op 3 & 4 augustus aan C-Mine in Genk. De toegang is gratis bij afgifte van (minstens) 3 gebruikte batterijen. Alle batterijen al gerecycleerd? Niet erg, betaal 3 euro ten voordele van het Absolutely Free Forest en geniet van een avontuurlijke, gezellige festivaldag.

SUN KIL MOON (US)

“Waar Mark Kozelek, alias Sun Kil Moon, de tijd vindt om tussen de vele platen die hij ieder jaar uitbrengt nog even naar Genk te komen, is ons een raadsel. Kozelek sloeg in 2014 een nieuwe weg in met het meesterwerk ‘Benji’, waarop hij lange, uitgesponnen nummers vulde met een persoonlijke, ontwapenende stroom aan anekdotes en weerspiegelingen. Ontroerend, opruiend, hilarisch of eerlijk: een Sun Kil Moon-nummer kan lezen als een roman, grooven als de beste funk of de luisteraar tot tranen toe bewegen. Een grote meneer en ditto begeleidingsband, die voor een exclusieve festivalshow naar AFF komt.”

ALGIERS

            “Deze Amerikaanse band rond enigmatische frontman Franklin James Fischer komt je op 4 augustus een geweten schoppen. Algiers brengt een mix van ziedende postpunk, bezwerende gospel, knetterende indierock en protestsongs die geworteld zijn in hun afkeer van de huidige politieke en sociale stand van zaken. De band schuwt de grote onderwerpen niet, maar wordt nooit belerend. Voor hun internationaal gelauwerde tweede album ‘The Underside Of Power” (2017) lijfden ze ex-Bloc Party drummer Matt Tong in, die het geheel van een nog urgentere groove voorziet. Een fantastische live-band die altijd een verbijsterende indruk nalaat!”

DIJF SANDERS

Samplesjamaan Dijf Sanders trok in de lente van 2017 naar het eiland Java om daar opnames te maken van lokale muzikanten en traditionele instrumenten. Eens terug thuis, verknipte hij deze samples tot een prachtig, psychedelisch lappendekentje, waarmee hij zowel op je dansbenen als je kopje mikt. De zoveelste fascinerende uitstap in de rijkgevulde carrière van deze muzikale kameleon, en absoluut het ontdekken waard.”

PUBLIC PSYCHE

            “Dit Gentse viertal (dat vroeger als Rape Blossoms door het leven ging) is al jaren een vaste waarden in de Belgische underground. Op hun derde worp, ‘No New Violence’ (2017) hullen ze hun jachtige post-punk in een dubby, lo-fi jasje. Het resultaat klinkt beklemmend, smerig en hypnotiserend, maar boet daarom zeker niet in aan urgentie. Een bastaardzoon van The Pop Group, The Fall en Dirty Beaches, en een act die je eigenlijk echt eens moet zien: Public Psyche.”

DJ EPPO JANSSEN

            “Naar jaarlijkse gewoonte mag DJ Eppo Janssen het licht uitdoen op AFF. Eppo doet zelf ook iets in de evenementensector en kent wel iets van muziek, dus hij is de enige logische keuze om op 4 augustus je laatste restje energie in te investeren. Draait alles, van de vettigste hiphop tot de smerigste punkrock. Oogkleppen af, dansschoenen aan.”

YOUFF

            “Dat ons landje de laatste jaren enkele fantastisch luide gitaarbands voortbracht, wisten we al. Maar er kan maar eentje de kroon spannen qua intensiteit, en de heren van Youff doen een zeer verdienstelijke worp naar die titel. Op hun debuut ‘Et Cetera’ (2018) leveren ze een resem imposante kopstoten af, een spervuur van ranzig zware riffs en withete vlagen distortion. Niks voor tere zieltjes, maar wel een adrenaline-injectie om de rest van de dag mee door te komen.”

PEUK

            “Het fonkelnieuwe altrock-trio Peuk komt op zaterdag de boel persoonlijk wakker schudden. Frontvrouw Nele Janssen schreeuwt vakkundig de ziel uit haar lijf, terwijl haar kornuiten (schoon volk dat onder meer bij Evil Superstars en Heisa de kost verdient) een muur optrekken met de beste elementen uit de jaren ’90. Denk aan een vroege Cat Power die de versterkers van Sonic Youth even mag lenen en ze gewoonweg vergeet terug te brengen.”

Meer info: www.absolutelyfree.be

You must be logged in to post a comment Login