15 BELGISCHE ACTS TOEGEVOEGD AAN AFFICHE FESTIVAL DRANOUTER!

15 BELGISCHE ACTS TOEGEVOEGD AAN AFFICHE FESTIVAL DRANOUTER!

Festival Dranouter is elk jaar een evenwichtige mix van internationale en nationale artiesten, gevestigde waarden en nog te ontdekken talent. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Voor de editie van  3 – 4 – 5 augustus 2018 maakte de organisatie eerder al Passenger, Selah Sue, Gogol Bordello, Goran Bregovic en Zap Mama bekend. Vandaag voegt Festival Dranouter een ferme lading Belgische trots toe aan de affiche. Deze 15 binnenlandse acts zullen erbij zijn op 3 – 4 – 5 augustus 2018: ’t Hof van Commerce, Angèle, Milow, Absynthe Minded, Brihang, Douglas Firs, Portland, An-Sofie Noppe, Gwen Cresens, Poltrock, Wannes in Jazz, Jan De Smet & 2 Centimeters, Marc Hauman en Groep, Brisk en Bazaar Bizar.

In 2018 bestaat ’s lands meest legendarische hiphopband  20 jaar, en dat vieren ze! Na enkele zijprojecten, een paar kilo’s minder en wat jaartjes schoner, zijn de mannen van ’t Hof van Commerce weer helemaal klaar om hun funk, soul en partymuziek met iedereen te delen. Met al hun hits en wat nieuw voer staan ze even enthousiast als vroeger op de Belgische podia. De hiphop zit nog steeds in hun lijf, net zoals die ontembare motivatie, onuitputtelijke energie en veel goesting. Ze rappen over vanalles en nog wat: vrouwen, God, drugs, en zichzelf. Dus, fans van Buyse, 4t4 en Kowlier: kom mor ip en mis dit niet!

Angèle werd aanvankelijk ‘het jongere zusje van rapper Roméo Elvis’ genoemd, maar intussen eiste ze haar eigen plek op in de Belgische muziekwereld. Nu wordt ze ‘de grote hoop van 2018’ genoemd. Verstaanbaar, want haar eerste soloconcert in de Botanique was in geen tijd uitverkocht én Angèle had toen nog niets van eigen werk uitgebracht. Geen plaat, geen EP, zelfs geen debuutsingle. Wel had Angèle een duizelingwekkend hoog aantal volgers op sociale media. Met meer dan 5 miljoen views van haar clip  ‘La Loi de Murphy’ verovert ze deze zomer de grote Belgische festivals!

In 2018 is het maar liefst 14 jaar geleden dat Milow deelnam aan Humo’s Rock Rally en er voor het eerst zijn hit ‘You Don’t Know’ bracht. Het nummer blijft een meezinger. Na zijn negende album in 2016 was het stil rond de singer-songwriter. Via sociale media liet hij weten dat hij in Los Angeles verblijft, om er te werken aan zijn nieuwste album. Hij maakte al enkele shows bekend in Duitsland en Oostenrijk voor de zomer van 2018. Daarna komt hij met een intieme setting langs op Festival Dranouter 2018.

Vijf jaar, zo lang liet Absynthe Minded ons wachten op nieuw werk. Maar mét resultaat: hun laatste album ‘Jungle Eyes’ is een knaller van formaat! ‘Jungle Eyes’ vaart richting gitaarpop zoals Eels, zelfs een vleugje Tom Petty. De band maakt meer dan ooit gebruik van synths en samples zonder daarbij aan eigenheid in te boeten. De herboren band van frontman Bert Ostyn klinkt anno 2018 harder, better, faster, stronger en jawel, ook een tikje ouder en wijzer. In 2018 zal het de zesde keer zijn dat de band op de weide passeert van Festival Dranouter!

Knokkenaar Boudy Verleye, aka Brihang, sloopt vakkundig alle schotten tussen genres en kunstvormen. Is hij een rapper, beeldhouwer of poëet? Feit is dat hij met zijn debuutalbum ‘zolangmogelijk’ uit 2016 de grenzen van de hiphop aftastte en verplaatste. Gevoelig, zonder te vervallen in sentiment. Het is weinig artiesten gegeven om op zo’n korte tijd zoveel straffe reviews te verzamelen. In 2014 was Brihang laureaat van de Studio Brussel-wedstrijd De Nieuwe Lichting, anno 2018 staat hij op het podium als een unieke, creatieve en multigetalenteerde artiest.

Douglas Firs, de indie band rond Gertjan Van Hellemont, heeft zijn derde studio-album ‘Hinges of Luck’ klaar. Zoals eerdere albums is de nieuwe plaat een mix van hartverscheurende melancholie en rauwe rock, maar het geluid is een paar planeten opgeschoven. Je hoort levensvragen die Gertjan zich eerder niet stelde.  De nieuwe muziek gaat over zijn generatie die worstelt met alle mogelijkheden die haar wordt aangereikt. Daarnaast vind je op ‘Hinges of Luck’ een portie welgesmaakte liefdesliedjes terug.

Ook Portland komt bewijzen waarom ze laureaat zijn van De Nieuwe Lichting 2018, de wedstrijd op Studio Brussel. Hun muziek wordt omschrijven als “een warm dekentje melancholische pop” of “een indie dreampop band die flirt met elektrische sounds”.

De muzikanten van MANdolinMAN  nodigden Liliane Saint-Pierre, Jan De Smet en Herr Seele uit om een muzikale productie op te zetten.  De “culture clash” kan je horen, zien en meemaken in een ongeziene Bazaar Bizar van ongebreidelde muzikaliteit uit zowat alle hoeken van de wereld.

Dialectzanger Marc Hauman en Groep spelen en zingen zich samen door Haumans oude en nieuwe pennenvruchten. Brisk is dan weer een gloednieuw kwartet van gevestigde waarden dat focust op Angelsaksische en Bretoense muziek. Energieke folkmuziek onder het motto “Lively  & quick, sharp  & stimulating!”

De gerenommeerde jazz-muzikanten van het Jokke Schreurs Quartet geven hun eigenzinnige, respectvolle en verfrissende kijk op het werk van Wannes Van de Velde. Met het project ‘Wannes in Jazz’ enthousiasmeren ze zowel de jazzliefhebbers als de Wannes-fans.

An-Sofie Noppe, dame van de streek, komt haar debuutalbum voorstellen op Festival Dranouter!  In 2012 won ze ‘De Muziekklas’ van Radio 2 in het genre kleinkunst. Sindsdien maakt ze liedjes over flamingo’s, mandarijnen, opa’s en kleine zussen. Haar eerste singles ‘Peperkoeken Hart’, ‘Vogelvrij’ en ‘Sprookje’ werden netjes opgepikt op de (nationale) radio en krijgen dus nu een vervolg met haar eerste, echte full album.

Accordeonist Gwen Cresens speelde voornamelijk in bezettingen met andere artiesten, zoals Raymond van het Groenewoud, Rocco Granata, Ozark Henry, Wannes Capelle, Arno, Kommil Foo… Hij brengt zijn eerste solo-cd ‘Gwen Cresens & Brussels Philharmonic’ mee naar Festival Dranouter. Kennis van klassieke muziek is niet nodig: klassiek vloeit over in jazz en tango verandert in een valse musette.

Poperingenaar David Poltrock is al vele jaren live –en sessiemuzikant bij o.a. De Mens, Hooverphonic, Triggerfinger. Vijf jaar schaafde hij aan zijn eigen muziek,  dat in de loop van 2018 verschijnt als de veelbelovende trilogie ‘Poltrock: Mutes, Moods & Machines’. Verstilde piano pracht, afgewerkt met een flinke scheut Soulwax.

En tot slot: ook dit jaar openen we op zaterdag en zondag de programmatie met een heuse singalong, onder leiding van Jan De Smet & 2 Centimeters.Binnenkort volgt er nog een blik internationale namen.

Check de voorlopige line-up via www.festivaldranouter.be

You must be logged in to post a comment Login