Geen widgets gevonden in de zijbalk

De 44ste editie van Festival Dranouter komt eraan en hier zijn de eerste namen:  PassengerIntergalactic LoversLes Negresses VertesElephant Sessions en Sam Kelly & The Lost Boys. Met deze 5 namen is de toon gezet voor de volgende editie.  Binnenkort komt er nog een hele lading artiesten bij.

Dranouter blijft inzetten op een mix tussen internationale toppers en roots muziek. De programmatie zal ook in 2018 eclectisch zijn en zich nestelen in verschillende locaties verspreid over het dorp. Momenteel loopt de vroegboekactie nog waarbij je tot €10 voordeel doet bij aankoop van een weekendticket! Die actie loopt tot en met zondag. Vanaf maandag 5 februari start de reguliere ticketverkoop.

Passenger, voor de burgerlijke stand Michael David Rosenberg, zal u misschien vooral kennen van het nummer ‘Let her go’ uit 2012. De track werd wereldwijd een monsterhit. Rosenberg is echter veel meer dan de song die menig meisjesharten deed sneller slaan. Het maatje van Ed Sheeran bracht midden 2017 namelijk al zijn achtste album “The Boy Who Cried Wolf” uit. Passenger herken je uit de duizend: een breekbare rasperige stem die een poolkap kan doen smelten, begeleidt door zijn eigen beheerst gitaargetokkel en een strakke liveband. Schijnbaar moeiteloos pakt hij zowel op plaat als live een groot publiek in.

Intergalactic Lovers. Toen ze verleden jaar hun derde album “Exhale” uitbrachten, was de perfecte poprockplaat afleveren en werelddominantie de missie van Lara Chedraoui en de haren. Misschien net iets te ambitieus, maar ze zijn toch aardig op weg. Hun electropop bevat echo’s van Interpol, Editors, The Cure,… klinkt toch vooral als Intergalactic Lovers. Een weids kleurenpallet van donker en licht, vreugde en verdriet, hoop en pijn. Een combinatie van die vele uiteenlopende aspecten maakt van Exhale een bijzondere plaat die genesteld blijft in je oren. Bovendien speelden ze de afgelopen jaren in zowel binnen als buitenland een uitstekende live reputatie bij elkaar. Het ontwapende charisma van de frontvrouw, het speelplezier van de band en de kwaliteit van de songs nemen het publiek mee in de wereld van Intergalactic Lovers. Het concert op Dranouter wordt een interplanetaire triomftocht,  dat zijn we nu al zeker. Mis het niet.

Les Negresses Vertes :Eind jaren 80 kwam er uit Frankrijk een heel nieuw geluid aangewaaid. Jonge multiculturele bands met een punk attitude die muziek uit alle hoeken van de wereld in de blender stopten; dat was zo wat de gemene deler. Bekendste voorbeelden zijn Mano Negra, Elmer Food Beat en natuurlijk Les Negresses Vertes. Deze  laatste zagen er uit als een lichtjes bezopen orkest op een zigeunerhuwelijk en brachten met de nodige zin voor humor hun eigen versie van mestizo. Geroot in raï, gypsy jazz, latin, balmuziek en met een ware rock’n’roll spirit brachten ze vuurwerk op het podium. Wie jong genoeg is om hun vorige Dranouter passage in 1992 mee te maken, weet dat dit concert onder de noemer “legendarisch” valt. Sinds dit jaar feest toert de originele band weer door Europa, weliswaar zonder toenmalige frontman Heino die al een poos het tijdelijke voor het eeuwige heeft geruild, maar met nog steeds dezelfde instelling als bijna 30 jaar geleden: “de tent in brand steken”. Dranouter staat met stip in hun kalender.

Sam Kelly is het wonderkind van de Britse folk. The UK en bijgevolgd de rest van de wereld, maakte in 2012 voor de eerste keer kennis met Sam toen hij als 18 jarige in de finale van Britain Got Talent stond. Maar al vlug liet hij die kermis van de vluchtige roem achter zich, om zich te volledig focussen op zijn eigen gekozen route; weg van de commerciële druk. Hij speelde overal en nergens, won de ene award achter de andere en verzamelde onder tussen enkele steengoede muzikanten rond zich, the Lost Boys. Oktober 2017 werd dan hun langverwachte album “Pretty Peggy” uitgebracht en werd die meteen bedolven onder de superlatieven. Met een bedwelmende mix van jeugdige uitbundigheid en instrumentale virtuositeit, blazen Sam Kelly & The Lost Boys de Engelse traditionele muziek nieuw leven in. Verwacht perfecte vocale harmonie, zwevende melodieën en opzwepende ritmes. De saus die alles bindt is Sam Kelly zijn onmiskenbare straffe stem. Spelen voor 13 miljoen mensen op televisie of voor 10 mensen in een kleine pub, het maakt hen niet uit, ze spelen telkens hun ziel uit hun lijf.

Elephant Sessions. Neo-trad band uit de Schotse Highlands die iets aanstekelijks uniek doen met hun eigen muzikaal erfgoed. Dit is in een notendop hoe je de winnaar van de BBC Scots Trad Award van 2017 kunt omschrijven. Verleden jaar braken deze Schotten door en werden ze niet enkel door de “folkscene” bedolven onder complimenten, maar overstegen ze met gemak de genregrenzen door een resem heel positieve recensies in “mainstream” muziekmagazines en concerten op  dito festivals. Als er een constante is bij deze band, is dat ze live telkens het kot afbreken met hun instrumentale songs die geworteld zijn in traditie, maar meer kleur krijgen door een fris en jong geluid. Een ontdekking? Een feest? Dansen? Wees maar zeker!

De vroegboekactie, waarbij je weekendtickets met 10€ korting kan kopen loop op z’n laatste benen. Voor de vlugge beslissers dus! De reguliere ticketverkoop start op maandag 5 februari.

Festival Dranouter
3-4-5 augustus 201

Door Peter