Geen widgets gevonden in de zijbalk
Eerste album met nieuw materiaal sinds het alom geprezen album ‘Big Music’ uit 2014
Op 18 februari staat de band in de Ancienne Belgique in Brussel met een heel speciale show! 
Op 2 februari 2018 zal BMG ‘Walk Between Worlds’ van Simple Minds uitbrengen, het eerste album met nieuw materiaal sinds ‘Big Music’ uit 2014 (door Mojo Magazine uitgeroepen tot ‘hun beste album in 30 jaar’).‘Walk Between Worlds’ is geproduceerd door Simple Minds met Andy Wright en GavinGoldberg, beide werkten ook aan ‘Big Music’. Het is een relatief beknopt werk geworden, in 42 minuten razen 8 tracks voorbij. Het is een album met twee duidelijke kanten en past zo binnen het old-school albumformat waar zanger Jim Kerr en Charlie Burchill mee zijn opgegroeid als muziekfans. De eerste helft met tracks als ‘Summer’ en ‘The Signal And The Noise’ grijpt terug naar de glazige gitaren en new wave dancegrooves van de post-punk tijd. De tweede helft verkent de meer cinematische geluiden met de titeltrack en ‘Barrowland Star’, beide voorzien van dramatische orkestratie opgenomen in Abbey Road.

Het album begint en eindigt met twee songs over vertrouwen: ‘Magic’ en ‘Sense of Discovery’. De eerste is een reflectie van het verlangen en de honger naar jeugd – het vertrouwen in hun eigen mogelijkheden dat Simple Minds bezat tijdens hun vormende jaren. ‘Sense Of Discovery’, met een melodisch refrein dat zinspeelt op ‘Alive And Kicking’ uit 1985, is gebaseerd op een oudere verteller, die wijsheid en advies doorgeeft aan een jonger persoon.

Eén van de belangrijkste tracks van het album is ‘Barrowland Star’, genoemd naar de iconische ballroom in de East End van Glasgow, waar veel memorabele Simple Minds shows hebben plaatsgevonden. Het is een song die de band uit hun traditionele comfortzone trekt, met gelaagde snaren en een betoverende gitaarsolo van Charlie (die Jim doet denken aan Mick Ronson) over een scherpe tekst. Voor Jim en Charlie was spelen in Barrowland elke keer opnieuw belangrijk. In een mix van opwinding – en angst – voelde het voor hen meer aan alsof ze aan een prijsgevecht deelnamen dan dat ze een concert moesten spelen.

Het artwork van het album is gemaakt door de Braziliaanse visual artist Heitor Magno, zijn werk is vaak een surreële montage van levendige en kleurige beeldspraak met zwart-wit fotografie. De beeltenis die hij heeft gecreëerd voor ‘Walk Between Worlds’ is symbolisch voor Simple Minds’ metamorfose. Het centrale karakter op de frontcover, met een verbazingwekkende overeenkomst met een jonge Jim Kerr, zou ook gezien kunnen worden als een vertellende terugblik naar het ‘Sons And Fascination’ tijdperk.

Simple Minds waren de pioniers van een nieuwe soort rock tijdens de jaren 80s. Ze namen de art-rock uitvinding van post-punk als uitgangspunt en voegden daar meeslepende refreinen en een vleugje Celtic soul aan toe om op die manier een muzikaal Colossus te construeren.  Terwijl de band hun bijna 40-jarig bestaan overdenkt, kunnen zij trots zijn op hun muzikale erfenis en met ‘Walk Between Worlds’ blijft hun verhaal zich ontwikkelen.

Simple Minds zal op tour gaan in februari 2018 met de première van ‘Walk Between Worlds’. De concerten zullen bestaan uit drie delen: het spelen van het album, een live-onstage interview en een klassieke Simple Minds set, waarin de band liedjes van hun uitgebreide catalogus opnieuw verkent en heruitvindt. Gegarandeerd een unieke ervaring!

Jim en Charlie maken nu deel uit van een theatrale groep muzikanten die in Jim’s woorden ‘more inspired by the likes Sly & The Family Stone than a traditional male rock band’. De tour zal de acoustische tour lineup bevatten: Jim en Charlie, percussionist Cherisse Osei en backingvocalist Catherine AD, naast de vaste bandleden Ged Grimes op bass, multi-instrumentalist Gordy Goudie en vaste backingvocalist (en soms leadvocalist) Sarah Brown. ‘The whole stage set-up is now more fluid,’ aldus Charlie. ‘We’re working on fresh arrangements of some old songs, and there is going to be more movement between the musicians onstage. There will be time for people to digest the songs and more space for Jim to talk to the audience.’

QUOTE VAN JIM KERR
‘As much as it has been a real pleasure to work on Walk Between Worlds, equally so it is thrilling to observe that the Simple Minds story continues to evolve both in the studio and on the live stage,’ says Jim. Adding, ‘Sensing that each of these songs are destined to become individual events when played live – we look forward to performing all of them alongside already established live classics when we set out on this next upcoming tour.’

TICKETS voor de AB show gaan aanstaande vrijdag in verkoop via ABconcerts.be

Door Peter