Geen widgets gevonden in de zijbalk

Het festivalseizoen bewaart zijn beste geheimen tot het einde. Vrijdag barst in Stekene, halfweg tussen Gent en Antwerpen, de 27ste editie van Crammerock los. Een ijzersterk programma? Check! Tickets aan de vriendelijkste prijzen? Check! Een vlekkeloze organisatie gedragen door ruim 500 enthousiaste vrijwilligers? Check! Een sfeervol terrein op mensenmaat? Check! In een recordtempo van drie weken vlogen 32.000 tickets de deur uit, goed voor de zesde uitverkochte jaargang op rij. Alle praktische weetjes lees je opcrammerock.be.

Wat maakt Crammerock dan zo speciaal? Dat bands er door de ongedwongen sfeer en het enthousiaste onthaal van het publiek vaak gewoon beter spelen dan op de meer prestigieuze podia. Dat valt moeilijk te bewijzen (hoewel, klik op YouTube toch maar eens een filmpje aan van de Hooverphonic-set van vorig jaar).
Misschien is het wel de setting van de gigantische tent, met podia aan beide uiteinden. Terwijl aan de zuidkant de slotakkoorden van de ene band nog nagalmen, stuift aan de noordkant alweer een ander podiumbeest de scène op. It never stops: de toeschouwers hoeven zich slechts om het uur 180 graden te draaien om elke seconde van het spektakel mee te pikken.

De acts
Bij Crammerock draait het vooral om muziek en het festival zet niet alleen veel bands, maar ook een uitstekende balans tussen nationale en internationale headliners gevarieerd met nieuw en actueel talent.  Bloc Party, Paul Weller, Steve Aoki samen met Tamino en Emma Bale in dezelfde line-up, dat werkt fantastisch in Stekene.
Zo speelt op vrijdag Richard Ashcroft, de onvolprezen frontman van The Verve. Voor de Sonnets en Bittersweet Symphonies van Captain Rock spelen Crystal Fighters en J. Bernardt ten dans gevolgd door de emorock van White Lies en de Belgische kwaliteitslabels Tourist Lemc en Millionaire.
Dancetoppers Steve Aoki en Chase & Status sturen de tent feestend de nacht in. Emma Bale, Kraantje Pappie, Hoodie Allen en Disciples sieren de affiche van de Club, de tent waar Crammerock het scherpere werk uit de hedendaagse dance en hiphop presenteert.
Op zaterdag rolt Crammerock de rode loper uit voor mijnheer Paul Weller. Meer dan veertig jaar punk, rock en soul (The Jam! The Style Council!), samengeperst in één modfather die nog steeds de sterren van de hemel kan zingen. Enkel een straffe live-act kan na hem het podium op, en daarom komt Bloc Party. Eerder spelen The Sore Losers, Coely en Delv!s.
Main North wordt in de late uurtjes de speeltuin van Goose. Het zinderende combo uit Kortrijk wordt voorafgegaan door Flogging Molly, Warhaus, Absynthe Minded, Equal Idiots en Tamino. De Club kleurt oranje, met de razend populaire hiphopdeuntjes van Jebroer en Boef maar ook door de beats van Noisia.  Onder meer Romeo Elvis en Dvtch Norris vertegenwoordigen de Belgische urban scene.

Drinks & Food
Wie temidden die muzikale rollercoaster even naar adem snakt, kan terecht op het sfeervolle middenplein, waar het riante aanbod aan hapjes en drankjes nog wordt uitgebreid. Naast de streekbierenbar zet het festival deze editie volop in op non-alcoholische alternatieven, zoals mocktails en een biosapjesbar.  Ook de cateringzone wordt vergroot met een extra smakelijk aanbod, geheel in Crammerock-stijl: geen oesters noch kaviaar maar lekkere burgers, knapperige frietjes en kwaliteits-festivalfood om duimen en vingers bij af te likken.

Camping: chillen en concerten
De comfortabele en nabijgelegen festivalcamping, die dit jaar voor het eerst de kaap van 7.000 gasten zal ronden, is elk jaar voer voor straffe verhalen. Dit jaar is de camping flink vergroot om nog extra slaapcomfort te voorzien. Wie geen zin heeft in veel gesleur kan trouwens vooraf een festivaltentje incl. opgemaakt bedje bestellen.
Na een nachtje feesten, helpt Crammerock de dansbenen weer in de plooi te stretchen met een ochtendsessies zumba in de comfortzone.
Maar ook de oren van de kampeerders worden langzaam opgewarmd voor de tweede festivaldag.  Opnieuw trakteert Crammerock op drie campinconcerten.  Dit jaar spelen drie bands van de festivalaffiche een akoestische sessie op het campingpodium.

He-le-maal uitverkocht
Nooit eerder was het festival 1 maand voor datum helemaal uitverkocht. De organisatie bereidt zich voor op de komst van 16.000 bezoekers per dag.

Opgelet! Koop geen tickets via veilingsites of tweedehandsticketsites. Tickets waarvan wordt vastgesteld dat deze opnieuw te koop worden aangeboden aan een exuberante prijs, zullen op de zwarte lijst terechtkomen en geven bijgevolg geen toegang tot het festival. Meer info vind je op de festivalwebsite.
Houdt de festivalzomer zijn beste troeven tot het einde achter de hand? Is er nog goesting om een laatste keer tot het gaatje te gaan? Crammerock, vanaf vrijdagmiddag in Stekene.

Alle info op www.crammerock.be

Praktische Info

32.000 festivalbezoekers ontvangen die, verspreid over twee dagen, naar 48 acts komen kijken op 3 podia? Crammerock is er helemaal klaar voor! Voor het tweedaagse festival begint, zetten we nog een aantal praktische zaken handig op een rijtje voor wie dit weekend naar Stekene komt.

Op vrijdag 1 september om 12.00 uur gaan de deuren van de festivalcamping open voor de 27ste editie. Wil je wachtrijen vermijden? Dan raden we je aan om zo vroeg mogelijk naar het festival te komen. Het festivalterrein opent op vrijdag om 14.55 uur en op zaterdag om 13.30 uur. Op vrijdag- en zaterdag gaan de deuren telkens na de laatste act om 4 uur weer dicht.

Programma
De Nieuwe Lichting-winnaar The Lighthouse is de eerste groep die vrijdag om 15.25 uur begint, hiphopsensatie Blackwave. op zaterdag om 14.00 uur en Skyve Soundsystem zal na een gigantisch slotfeest zaterdagnacht om 4 uur de laatste plaat draaien. Het volledige tijdschema vind je -ook in afdrukbaar formaat- op crammerock.be.

Camping 
De Crammerock-camping ligt op wandelafstand van het festivalterrein. De camping is vrijdagmiddag open vanaf 12 uur en wordt bewaakt tot zondagmiddag 4 september, 12 uur.
→ Wat allemaal mag en niet mag op de camping, staat duidelijk op crammerock.be

Hoe geraak je er?
De beste manieren om naar Crammerock te komen zijn de fiets en het openbaar vervoer. Voor fietsers is er een ruime fietsenparking bij het festivalterrein. Voor wie met het openbaar vervoer naar Crammerock komt, rijden er gratis pendelbussen tussen Stekene en Sint-Niklaas, waar het dichtstbijzijnde treinstation is.
→ Raadpleeg de dienstregeling via crammerock.be

Wie met de auto naar Crammerock komt, vertrekt best tijdig en met zoveel mogelijk carpoolvrienden richting het festival. Zeker op vrijdagmiddag kan je te maken krijgen met vertragingen op de route naar het festival, dat vanuit alle windstreken te bereiken is via de snelweg E34/N49 Antwerpen-Kust, afrit 11 Kemzeke.

Vanaf de afrit staan er wegwijzers richting de festival- en campingparkings. Belangrijk: volg de bewegwijzering strikt en schakel je GPS uit als je niet op een dwaalspoor wil komen. De wegwijzers leiden je naar de Kiss & Ride-zone, waar je vrienden kan afzetten, en naar de verschillende festivalparkings.
→ Alle parkeerinfo op crammerock.be

Kids 
Om de veiligheid van de festivalbezoekers te optimaliseren, voert Crammerock een bijkomende maatregel in m.b.t. festivalbezoekers jonger dan 12 jaar. Net als de vorige jaren genieten kinderen jonger dan twaalf gratis toegang mits begeleiding van hun ouders. Voor kinderen geboren na 1 september 2005 moet dus geen toegang betaald worden. We vragen wél om je kind voor 31 augustus 18 uur te registreren waarna je een kids-ticket zal worden doorgemaild. Op die manier kunnen wij ook de kids vlot ontvangen, hen alle comfort garanderen en linken met hun ouders indien nodig. Het aantal toegelaten kids is om veiligheidsredenen beperkt.
→ Registreer uw oogappel via crammerock.be

Veiligheid
Crammerock stelt zoals elk jaar alles in het werk om het festival veilig te laten verlopen. Voor je het terrein betreedt, zal je handtas of rugzak gecontroleerd worden. Om wachttijden aan de ingang te vermijden, raden we aan om deze thuis of op de camping te laten.

Veelgestelde vragen
Heb je nog vragen over Crammerock? De afgelopen weken kregen we via sociale media veel praktische vragen van bezoekers die dit weekend naar Crammerock komen. De antwoorden op de vaakst gestelde vragen hebben we samengevat in een overzichtelijke FAQ op de festivalwebsite. Dus heb je vragen? Dan is de kans groot dat je het antwoord vindt opcrammerock.be/faq.

Door Peter